Annons
Foto: Arkivbild

Prisökning: Se gatorna i Skellefteå kommun som dominerar i länet – präglar även nationella topplistan

BOSTAD En kartläggning av bostadsrätternas värdeökning visar att flera gator Skellefteå kommun sticker ut, procentuellt sett. Inte minst gator öster om centralorten, där prisutvecklingen tagit fart.

Annons

Fastighetsbyrån har kartlagt prisökning på bostadsrätter under de senaste två åren, med hjälp av data från Svensk Mäklarstatistik. I kronor har den största prisökningen skett på Uggleviksgatan på Östermalm. I länet toppar Nygatan i Umeå prisökningen i kronor, följd av Strandgatan, Stenkilsgatan och Hägglundsgatan i centrala Skellefteå.

Medelpriset per kvadratmeter har ökat med 12 248 kronor på Strandgatan, 11 754 kronor på Stenkilsgatan och 11 423 kronor på Hägglundsgatan, under dessa två år.

Utmärkande ökning i procent

Samtidigt, sett till värdeökning i procent, kniper gator i Skellefteå kommun samtliga platser på topp tio-listan för länet – och fyra av tio platser på topplistan för Sverige.

Annons

– Skellefteå genomgår en förändring av sällan skådat slag just nu, förklarar Jan-Erik Lööf, franchisetagare och mäklare på Fastighetsbyrån i Skellefteå, i ett pressutskick och härleder prisuppgången till den starka framtidstro som finns i kommunen nu.

”Utgår från en ny mittpunkt”

I kommunen är det framför allt gator i Skelleftehamn som sticker ut. Ågrensgatan i Ursviken placerar sig också högt på topplistorna. Det här är områden som tidigare legat lite i skuggan av prisuppgångarna i Skellefteå centralort, men inte nu längre.

– Prisutvecklingen har tidigare börjat i city, för att sprida sig likt ringar på vatten till kringliggande områden. Skillnaden nu är att prisutvecklingen också utgår från en ny mittpunkt, batterifabriken, sex kilometer öster fån centralorten, resonerar Jan-Erik.

Topp tio-listor – länet och riket

Här har den största procentuella prisökningen på bostadsrätter skett de senaste två åren.

Gatorna i Västerbotten:

Gatorna i Sverige:

Källa: Fastighetsbyrån

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons