Annons
För första gången intar Berättarfestivalen även Sara kulturhus. Foto: LisaLove Bäckman / Arkivbild

Nu är det dags: Berättarfestivalen intar Skellefteå på nytt – större än någonsin och med varierat utbud

KULTUR På måndag är den veckolånga berättarfesten tillbaka – större än någonsin och med kulturupplevelser för stora som små.

Annons

Samtidigt som den 13:e, rekordstora upplagan av Berättarfestivalen fortsätter nå ut till många olika orter i Skellefteå kommun, kliver den nu in i Sara kulturhus. Cirka 45 kulturarrangörer bidrar till att förverkliga årets veckolånga festival. Robert Herrala, avdelningschef vid huvudarrangören Nordiskt Berättarcentrum, är förväntansfull.

– Det här har vi sett fram emot ända sedan vi för 15-20 år sedan började arbeta för att realisera visionen om en berättarfestival och ett centrum för berättandet. Nu har vi ett nytt fantastiskt hus där det muntliga berättandet kan växa i symbios med andra konstformer. Det här är det största som hänt Skellefteås kulturliv, berättar Robert.

Annons

I ett pressmeddelande beskrivs ett program som både innehåller bredd och kvalité. Producenten Monica Lindgren lyfter bland annat Stina Wollters återkomst i stan.

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda publiken ett nytt möte med Stina Wollter. Det var många som missade hennes föreställning ifjol på grund av restriktionerna. Nu får de en ny chans att lyssna till henne i en konsert med inspirerande och engagerande mellansnack som inte lämnar någon oberörd, berättar Monica i pressmeddelandet.

Annons

Många starka berättelser

Hon flaggar även för andra som gästar festivalen med en kombination av musik och starka berättelser, som Frida Selander och Iiris Viljanen. Anna Takanen ska också nysta i sin pappas familjehistoria och det komplicerade i att vara ett krigsbarns barn.

Även Ragnhild A. Mørch ska ge en gripande berättelse om personliga öden i krigets skugga. Producenter lyfter även Mammorna, som bygger på Alexandra Pascalidous hyllade och omdebatterade bok. Här återger fyra skådespelare röster från mammor som förlorat sina barn i skjutningar, och mammor som kämpar för att inte göra det.

Annons

En festival även för barn

Monica beskriver även Barnens berättarfestival som en självklar del av programmet.

– Här finns Sagotältet, Berättarrazzia, Flerspråkigt berättande, Bockarna Bruse, dans, pedagogisk berättarlek, cirkusäventyr och mycket annat, säger hon i pressutskicket.

Totalt rymmer festivalveckan cirka 160 tillfällen till berättarkraft och lyssnarglädje på 16 orter, varav ett femtiotal föreställningar i kulturhuset. Hela programmet finns här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons