Annons
Sofia Andersson Lundberg, programchef på Sara kulturhus, och Zara Larsson, artist. Foto: Magnus Lindkvist / Pressbild

Därför valde Zara Skellefteå: ”Om det bara handlade om pengar hade vi aldrig kunnat konkurrera”

NÖJE När Zara Larsson offentliggjorde sin arenaturné presenterade hon städer som Köpenhamn, Oslo, Stockholm – och Skellefteå. Att en sådan världsartist skulle välja att komma hit var inget någon räknat med. “Det visar vilken nivå vi vill hålla”, säger programchefen.

Annons

Arbetet inför och efter öppningen av Sara kulturhus har varit intensivt för programchefen Sofia Andersson Lundberg. Det är knappt så att hon hinner ta emot alla förfrågningar om bokningar som kommer, berättar hon.

– Nä, det är vårt största problem just nu, vilket knappast vi i Skellefteå varit vana vid tidigare. Vi alla jobbar väldigt hårt för att detta ska bli så bra som möjligt på alla plan just nu, säger hon när vi träffas för en snabb intervju.

En bokning som hon dock tog sig tid för, och där processen pågått under lång tid, är med världsartisten Zara Larsson. Zara ska ut på arenaturné och har valt att lägga sina tre sverigespelningar på Avicii Arena i Stockholm, Scandinavium i Göteborg – och på Sara kulturhus i Skellefteå.

Annons

– När det gäller den här nivån på artister så gäller det att se bortom deras affärsmöjligheter, för om det bara handlade om pengar hade vi aldrig kunnat konkurrera med alla arenor som finns, säger Sofia och utvecklar:

– För någon som bor i en turnébuss stora delar av året är det minst lika viktigt med den totala upplevelsen. Att få vara med om något unikt, häftigt eller avslappnande.

För någon som bor i en turnébuss stora delar av året är det minst lika viktigt med den totala upplevelsen.

Sofia menar att hon vill att Skellefteå ska vara den platsen dit folk vill åka på turné för att de hört så mycket gott, hellre än platsen dit man åker för att alltid tjäna mest pengar.

– Det är en känsla och ett rykte som vi måste bygga upp tillsammans, alla som bor och verkar här, säger hon.

Något unikt på gång

Kulturhuset och dess hållbarhetsprofil är också bidragande orsaker till att Zara valde Skellefteå, berättar Sofia.

– Ja, det är helheten i att vi har något unikt på gång här. Allt från fokus på hållbarhet till att produktionsbolaget litar på att vi har tekniker och personal i toppklass som kommer att göra den här konserten till något alldeles extra, säger hon.

Annons

Bokningen av Zara hoppas Sofia ska ge ringar på vattnet för all typ av verksamhet som pågår i huset.

– Det här visar vilken nivå vi vill lägga oss på, även när det gäller allt det andra som huset har att erbjuda.

Det här visar vilken nivå vi vill lägga oss på, även när det gäller allt det andra som huset har att erbjuda.

Förutom Zara Larsson har en mängd andra konserter och föreställningar bokats in på kulturhusets scener. Av de olika verksamheterna, externa aktörer och kulturhusbolaget.

Kommer det att fortsätta att bokas lika mycket artister framåt, eller är det extra mycket nu i starten?

– Ambitionen är hellre att det ska bli mer, men det ligger så klart i händerna på publiken. Om det inte säljs biljetter måste vi tänka om, säger Sofia.

Annons

Hur har efterfrågan på biljetter varit hittills?

– Det ser bra ut, speciellt för de stora akterna, men jag är väldigt mån om att alla får dra fullt hus, främst verksamheterna och de externa aktörerna. Det är många som satsar stenhårt på Skellefteå just nu, och då gäller det att vi visar att vi vill ha ett brett utbud, och att publiken visar den uppskattning som behövs, säger Sofia.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons