Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. Foto: Pexels / Region Västerbotten

Smittan fortsätter öka i regionen: ”Pandemin är på inga sätt över”

NYHETER Antalet positiva fall av covid-19 ökar för tredje veckan i rad i Västerbotten, och är nu på samma nivå som när smittan var som högst i augusti. Smittspridningen sker framförallt i Skellefteå- och Umeområdet. Det berättar regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Under förra veckan analyserades 6 575 prover och 295 av dessa var positiva. Antalet analyserade tester minskade jämfört med vecka 37, då 7 757 prover analyserades.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, berättar att det är fortsatt viktigt att alla stannar hemma om de blir sjuka, och testar sig för covid-19.

– Det gäller även vid milda symtom och om du är fullvaccinerad, förklarar Stephan.

Här sker smittspridningen

Smittspridningen dominerar bland ovaccinerade och sker huvudsakligen i sociala sammanhang, vid fritidsaktiviteter, på arbetsplatser och skolor samt inom familjer.

Annons

Det är flest smittade i Skelleftområdet, där smittspridning kopplad till Northvolt står för ungefär 100 positiva fall. Samhällsspridningen är däremot störst i Umeområdet.

Ingen som är folkbokförd i södra Lappland testade positivt under föregående vecka.

– För att bromsa smittspridningen behöver fler se till att bli fullvaccinerade, framför allt i åldrarna 16 till 40 år. Det finns gott om lediga tider och det kommer fler och fler alternativ med drop in-vaccination. På 1177.se kan du se vad som gäller där du bor.

Annons

”Viktigt fortsätta vara klok”

Från och med den 29 september lättar Folkhälsomyndigheten på många av de råd och restriktioner som har gällt under pandemin. Att stanna hemma och testa sig vid symtom kommer fortfarande att gälla – även för fullvaccinerade, noterar regionen.

– Pandemin är på inga sätt över, vi kommer att få leva med den länge. Det är viktigt att fortsätta vara klok och följa det aktuella läget. Som vi har lärt oss tidigare under coronapandemin kan det svänga snabbt, och då behöver vi vara beredda att agera.

Annons

Vaccination vägen framåt

Råden om att hålla avstånd till andra människor och att undvika nära kontakter med personer som är 70 år eller äldre, samt personer som riskerar att bli allvarligt sjuka, kommer att gälla för de som inte är fullvaccinerade. Det gäller inte för de under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig.

– De nya rekommendationerna visar tydligt att vaccination är vägen framåt. Det är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. Det skyddar både dig själv och andra, fortsätter smittskyddsläkare Stephan Stenmark i utskicket.

Från och med vecka 41 kommer även 12–15-åringar i länet att erbjudas vaccination.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons