Annons
  • 2012 lämnade Donna och Paul storstaden London för att flytta till Sverige. Till slut hamnade de i Västanträsk, efter att de blivit trollbundna av den otroliga utsikten.
  • 2012 lämnade Donna och Paul storstaden London för att flytta till Sverige. Till slut hamnade de i Västanträsk, efter att de blivit trollbundna av den otroliga utsikten.
  • Donna på en stol utanför huset i Västanträsk. I bakgrunden syns en del av den utsikt som förde henne och Paul till byn.
  • Donna i köket hemma i Västanträsk, med en kopp te och nybakta engelska scones.

Donna Richmond flyttade från London till Skellefteå: ”Alla tyckte att vi var galna”

SAMHÄLLE Från fotograferingar med Eminem och Kylie Minogue i London – till ett lugnare liv i Västanträsk. Donna Richmond flyttade tillsammans med sin sambo Paul för att slippa storstadsstressen. “Vi blev alldeles tagna av landskapet“, säger Donna.

Annons

Donna Richmond har bakat scones lagom till mitt besök i hennes och sambon Pauls hem i Västanträsk. Hon dricker själv te, men har även slagit igång kaffebryggaren.

– Jag vet att kaffe och fika uppskattas, säger hon och skrattar när vi sätter oss ner vid köksbordet.

Här, i en by med en population på cirka 50 personer, bor Donna och Paul sedan 9 år tillbaka. Innan dess såg livet dock helt annorlunda ut.

– Både jag och Paul jobbade på The Times i London. Jag som bildredaktör och Paul som journalist. Det var ett fartfyllt och ganska glamoröst liv, men också fullt av stress, berättar Donna.

Annons

Hösten 2011 åkte de på en road trip genom Skandinavien, och hamnade så småningom i Porjus mellan Jokkmokk och Gällivare.

Vi blev alldeles tagna av landskapet och hur vackert allt var.

– Vi blev alldeles tagna av landskapet och hur vackert allt var.

Bara för skoj skull kollade Donna och Paul vad husen kostade, och kunde inte tro sina ögon. Hade de glömt en nolla?, undrade de.

Sverige – eller Schweiz?

När de åkt hem igen så jobbade de vidare på sina jobb, men fortsatte att kolla på Hemnet regelbundet, och när deras arbetsgivare skulle göra nedskärningar och erbjöd ett avgångsvederlag skickade Donna in en ansökan.

Alla tyckte att vi var galna.

– Jag började berätta för vänner och familj att vi tänkte flytta till Sverige. Alla tyckte att vi var galna. “Ni har ju bara varit där i två veckor”, sa dom.

– De trodde dessutom länge att vi skulle flytta till Schweiz, ropar Paul från rummet intill och skrattar.

2012 lämnade Donna och Paul storstaden London för att flytta till Sverige. Till slut hamnade de i Västanträsk, efter att de blivit trollbundna av den otroliga utsikten.

Fantastisk utsikt

Men sagt och gjort. På våren 2012 gick flyttlasset till en by utanför Jokkmokk där de till en början hyrde en stuga. Tanken var att de skulle hitta något att köpa i Norrbotten, men efter att ha kollar på 40-50 hus utan att ha hittat rätt började de även snegla mot Västerbotten.

– Paul hittade det här huset på Blocket och vi bestämde oss för att åka dit för att titta. Det första vi möttes av var utsikten över sjön – och när vi fick veta att tomten gick hela vägen ner i vattnet blev vi förälskade, säger Donna.

Annons

Att huset inte var renoverat på över 40 år gjorde ingenting.

– Vi hade tidigt bestämt att om vi nu skulle göra den här flytten så skulle det vara till ett hus vid en sjö, där vi har gott om utrymme, och då blev det här perfekt.

Inom ytterligare några månader blev Donna gravid med tvillingar – så inom ett år hade Donna varit på semester i Sverige, sagt upp sig från sitt jobb, flyttat till Västanträsk och blivit gravid med tvillingar.

Ibland när jag promenerade här i byn undrade jag vad vi egentligen hade gjort.

– Ibland när jag promenerade här i byn undrade jag vad vi egentligen hade gjort, men med tiden har vi lärt känna folk och trivs jättebra, säger Donna.

Donna i köket hemma i Västanträsk, med en kopp te och nybakta engelska scones.

Stephen King och Eminem

I Sverige har Paul fortsatt att jobba som skribent för engelska tidningar på distans, och Donna jobbar som fotograf. Kändisar som Eminem, Kylie Minogue och Stephen King har dock bytts ut mot barn, gravida och familjer.

– Det är klart att det är skillnad, men för att skapa en spännande bild kan jag ändå använda samma arbetssätt då som nu, säger Donna som faktiskt sett en ökad efterfrågan på familjebilder under pandemin.

– Jag tror att vi spenderat allt mer tid hemma, och fått tid att reflektera över vad som verkligen är viktigt i livet, och då hamnar familj och vänner högt på listan. Jag fotar dessutom utomhus så det har inte varit några problem med trängsel, säger hon.

Annons

Berikas av olika kulturer

Det är som nämnt nio år sedan Donna och Paul flyttade till Västerbotten. Då var det ovanligt att höra andra britter på stan i Skellefteå, men nu har det förändrats.

Jag tycker att jag träffar människor som flyttat hit från andra länder hela tiden nu.

– Jag tycker att jag träffar människor som flyttat hit från andra länder hela tiden nu. Det är fantastiskt då jag är övertygad om att samhället blir berikat av olika kulturer, och jag tycker att det är kul att fler upptäcker att Skellefteå är en bra plats att bo på. Ju fler som vet det, desto bättre, säger Donna.

”Take-away. Det saknar jag ibland”

Namn: Donna Richmond
Ålder: 48 år
Yrke: Fotograf
Bor: Västanträsk, mellan Burträsk och Bygdsiljum
Flyttat från: London, England

Vad gillar du mest med din nya bostadsort?

”Utsikten och naturen, och hur den ser olika ut under olika årstider. En varm dag kan vi bada i sjön, och på vintern kan vi promenera på den. Det är häftigt.”

Vad saknar du från din tidigare bostadsort?

”Familjen och vännerna som är kvar där – och att kunna beställa take away-mat. I London kunde vi beställa vad som helst, när som helst. Det saknar jag ibland.”

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons