Annons
Baserat på pressmeddelande
Skellefteå Airports vd Robert Lindberg och landshövding Helene Hellmark Knutsson. Foto: Patrick Degerman

Sveriges kraftigaste elanslutning för luftfart invigd på flygplatsen

NYHETER På fredagen invigdes Sveriges kraftigaste elförsörjning för luftfart på Skellefteå Airport. Det är ett viktigt steg i resan mot kommersiell eldriven flygtrafik, skriver de i ett pressmeddelande.

Annons

Skellefteå Airport har ambitionen att bli framtidens flygplats för elektrifierad luftfart.

2020 gjordes den investering som gör det möjligt att ladda flygfordonen – och nu är anslutningen redo att användas. Laddningsstationen möjliggör 1 MW tillgänglig effekt för eldriven luftfart, vilket räcker till snabbladdning av flera mindre elflyg samtidigt.

Med denna infrastruktur på plats är de redo att ta nästa steg i utvecklingen. En del i detta är utvecklingsprogrammet ELIS, Elektrifierad Luftfart i Skellefteå – ett samarbete mellan dem, Skellefteå Kraft, Northvolt, Skellefteå Science City och EIT InnoEnergy.

Annons

– Initialt kommer det att handla om testverksamhet för start, landning och laddning i en realistisk miljö. På några års sikt är målet att kunna erbjuda några av de första kommersiella elflyglinjerna i Europa, säger vd Robert Lindberg i pressmeddelandet.

– Skellefteå är rätt plats för den här satsningen. Vi har en flygplats med tillgängliga ytor, Skellefteå Kraft med forskning, utveckling och produktion av förnybar el och både Northvolt och EIT InnoEnergy i regionen. Dessutom har vi från och med i höst en klimatsmart flygutbildning på plats genom Green Flight Academy, fortsätter han.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå Airport
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons