Annons
Green Flight Academy ska välkomna de första elevgrupperna under början av 2022. Foto: Pressbild

Internationell flygskola etableras i Skellefteå – ska utbilda uppemot 100 piloter årligen: ”Oerhört glada”

NYHETER Den nya trafikflygskolan Green Flight Academy startar utbildningsverksamhet i Skellefteå. När utbildningen är i full drift kommer uppemot 100 piloter att utbildas till trafikpiloter årligen.

Annons

Skellefteå Airport tillkännager etableringen på fredagen. Green Flight Academy är ett bolag bildat av lokala Skellefteentreprenörer tillsammans med affärsutvecklare från Norrland och Stockholm. Enligt Skellefteå Airport är detta en grön och internationell trafikflygkskola. Flygutbildningen ska också bli en av de mest klimatsmarta i världen.

En flygsimulator har installerats på Campus Skellefteå och flera elflygplan för skolflyg kommer att etableras på flygplatsen. När utbildningen är i full drift ska uppemot 100 piloter årligen utbildas till trafikpiloter i Skellefteå. Green Flight Academy ska starta upp sin verksamhet under hösten och välkomna de första eleverna i början av 2022.

Annons

– Vi är oerhört glada över att Green Flight Academy väljer Skellefteå och Skellefteå Airport. Genom framsynthet och offensivt arbete där vi tillsammans med våra partners driver och utvecklar framtidens fossilfria flyg har denna etablering kunnat genomföras, säger Skellefteå Airports vd Robert Lindberg i ett pressmeddelande.

– Flygskolan kommer att innebära nya arbetstillfällen och många elever vilket innebär att Skellefteå tar en central plats för utvecklingen av fossilfria transporter, säger han.

Annons

”Elflyg är här och nu”

Etableringen görs möjlig genom det målmedvetna arbetet för grön omställning som flygplatsen gör tillsammans med aktörer som Skellefteå Kraft, Northvolt, InnoEnergy och Skellefteå Science City. Det gäller bland annat utveckling av el- och vätgasflyg.

– Elflyg är här och nu. Nästan 100 projekt pågår runt om i världen för att ta fram nya flygplan av olika modeller, berättar Olov Hultdin, vd på Green Flight Academy.

Annons

– Att kunna ta fram en klimatsmart utbildningsplattform och dessutom göra det på en plats och miljö som Skellefteå har stora fördelar både för skolan såväl som för Skellefteå. Skolan kommer att vara internationell och blir därmed ett exportföretag.

Olov Hultdin tycker att etableringen både stärker flygplatsens gröna satsning och kommunens position som en drivande plats för innovation och grön omställning.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons