Annons
Baserat på pressmeddelande
Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare. Foto: Pixabay / Region Västerbotten

Regionen larmar: Snabb ökning av covid-19 i länet • ”Fortfarande viktigt att hålla avstånd”

NYHETER De senaste dagarna har smittspridningen ökat i en oroväckande takt. Ökningen sker i hela länet, men just nu huvudsakligen i Umeåområdet, skriver Region Västerbotten.

Annons

Hittills under veckan har 138 fall av covid-19 bekräftats i Västerbottens län. Det kan jämföras med 52 fall under hela förra vecka 30. Ökningen sker i hela länet, men just nu huvudsakligen i Umeåområdet.

Unga vuxna i åldern 20–29 år som inte är vaccinerade är den grupp där flest testar positivt, men smittan ökar även i andra grupper i samhället, skriver Region Västerbotten.

– Det är en oroväckande ökning vi ser och nu måste alla hjälpas åt för att minska smittspridningen. Det är inte bärplockarna som bidrar till samhällsspridningen, utan de flesta som blir smittade blir det på släktkalas eller kompisträffar. Många besöker också restauranger och barer. Men det är fortfarande viktigt att hålla avstånd! Nu måste alla ta sitt ansvar för pandemin är inte över, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare, Region Västerbotten.

Annons

För att bromsa smittspridningen är det viktigt att alla följer de nationella rekommendationerna.

– Nu är det viktigt att alla fortsätter hålla avstånd, vaccinera sig och ta prov vid symtom. Snart kommer många tillbaka till jobb och skola och det är avgörande att vi kan bromsa smittan innan dess. Annars kan det bli hårdare restriktioner igen, säger Therese Thunberg.

Viktigt att provta sig med PCR-test

Smittskyddsenheten i Region Västerbotten har fått signaler om att färre testar sig när de har symtom.

– Har man symtom ska man provta sig med PCR-test, som är helt kostnadsfria. Det gäller även om symtomen är milda. Ofta får du svaret redan inom 48 timmar, säger Therese Thunberg.

Annons

Det förekommer även att invånare väljer att ta ett antigentest när de har symptom i stället för ett PCR-test.

– Så kallade antigentest, även kallade snabbtester, som du kan köpa på apotek är inte alls lika känsliga som ett PCR-test. Om du får ett falskt negativt provsvar och inte vet att du är smittad, är risken stor att du sprider smittan vidare till andra. Bland de yngre är det få som blir allvarligt sjuka, men du vet ju inte vem du kan råka smitta i matbutiken eller på en restaurang. Det kan vara personer som har nedsatt immunförsvar eller någon som av olika skäl inte kunnat vaccinera sig. Om de smittas är det väldigt allvarligt, säger Therese Thunberg och fortsätter:

– Nu behöver alla ta sitt ansvar: följ rekommendationerna och chansa inte!

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons