Annons
Tom Einar Jensen, vd på Freyer. Foto: Pressbild

Northvolt-konkurrent vill bygga ny gigafabrik på 90 hektar stor tomt i Vasa: ”Erbjuder en attraktiv plats”

NYHETER En ny batterifabrik kan komma att etableras på en 90 hektar stor tomt i Vasa, om allt går som batteriföretaget Freyr vill.

Annons

Det norska företaget Freyr har ingått icke-bindande samförståndsavtal med staden Vasa och Finlands malmförädling, som avser strategiskt samarbete kring potentiell utveckling och produktion av battericeller. De tänker nu utforska möjligheterna att bygga en gigafabrik på en 90 hektar stor tomt, 12 kilometer sydost om stadskärnan.

Northvolt-konkurrenten Freyr bygger även andra anläggningar i norska Mo i Rana. Till år 2025 siktar företaget på att nå en total, årlig produktionskapacitet på 43 GWh, och till år 2028 hoppas Freyr vara uppe i en produktionskapacitet på 83 GWh. De vill bli en av Europas största leverantörer av battericeller, skriver Freyr i ett pressmeddelande.

Annons

– Vasa erbjuder en attraktiv plats för en gigafabrik inom EU med tillgång till lokala, kortresta råvaror, riklig förnybar kraft och kylvatten. Plus ett befintligt kluster av ledande leverantörer för batteriets värdekedja, säger Freyrs vd Tom Einar Jensen.

Northvolt å sin sida har en uttalad ambition om att nå en årlig produktionskapacitet på 60 GWh – bara vid Northvolt Ett i Skellefteå – och ett 2030-mål om totalt 150 GWh i kapacitet. För att nå målet planerar företaget att bygga fler batterifabriker i Europa.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons