Annons
Peter Carlsson, vd och grundare på Northvolt. Pressbild: Northvolt

22,7 nya miljarder till Northvolt – fabriken i Skellefteå utvecklas för ännu större produktionskapacitet

NÄRINGSLIV Northvolt tar in 2,75 miljarder dollar, motsvarande drygt 22,7 miljarder kronor – och Skelleftefabriken ska utvecklas.

Annons

Northvolt tillkännager att de svenska pensionsfonderna AP1-AP4 och OMERS Capital Markets gör en Private Placement-investering på 2,75 miljarder dollar, tillsammans med de befintliga investerarna Goldman Sachs Asset Management och Volkswagen.

Pengarna ska finansiera ytterligare battericellsproduktionskapacitet samt forskning och utveckling. Enligt Northvolt kommer batterifabriken i Skellefteå utvidgas från den ursprungliga planen, och få en årlig produktionskapacitet på 60 GWh istället för 40.

Northvolt har nu samlat in över 6,5 miljarder dollar i eget kapital och skulder, som ska möjliggöra en stark expansionsplan. Hittills har de dessutom säkrat över 27 miljarder dollar i kontrakt från nyckelkunder som BMW, Fluence, Scania och Volkswagen Group.

Annons

Minst två fabriker till

I ett pressmeddelande berättar Northvolts vd Peter Carlsson att de nu har en solid bas av investerare och kunder i världsklass, som delar ambitionen att bygga världens grönaste batteri och möjliggöra den europeiska övergången till förnybar energi.

Northvolt har också ett kapacitetsmål i Europa, om en årlig produktionskapacitet på 150 GWh till år 2030. För att nå målet räknar de med att bygga minst två gigafabriker till i Europa under det kommande decenniet. Under samma period förutses en stor tillväxt i andra delar av den europeiska värdekedjan för batteritillverkning. Inom allt från bearbetning av råvaror till battericellsproduktion och återvinningsinfrastruktur.

Annons

Här hemma i Skellefteå ska Northvolt Ett sättas i drift innan årets slut, enligt planen. Peter Carlsson ser fram emot att komma igång med den storskaliga produktionen.

– Vi har producerat celler i vår cellindustriella anläggning, Northvolt Labs, i mer än ett år och är glada att ta med oss ​​den kunskap och teknik vi utvecklat till norr, säger han.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons