Annons
Lena Hallberg, ordförande i Dalkarslidens koloniträdgårdsförening, visar upp träd i det nya arboretumet.

Bjuder in till invigning av arboretum – och visning av trädgårdar: ”Annorlunda träd med vackra stammar”

TRÄDGÅRD Lördag den 28 augusti bjuder Dalkarslidens koloniträdgårdsförening in till festligheter i samband med jubileumsfirande och invigning av deras nya arboretum.

Annons

I Dalkarsliden, norr om Alimak längs Gamla Kågevägen, ligger kolonistugorna tätt i sluttningen som vetter mot sydost. I detta grönskande område har trädgårdsintreserade Skelleftebor i över 30 år odlat, umgåtts och slappnat av.

– Här finns 39 stugor och tre odlingslotter utan stuga. Varje stuga, som ägs av privatpersoner, har 300 kvadratmeter mark var som arrenderas av föreningen, berättar Lena Hallberg, ordförande.

Vacker trädlund

I sommar har ett stort arbete med att anlägga ett arboretum, som kan förklaras som en slags trädlund, genomförts.

Annons

– Vi har haft en äng som där vi klippt gräset förut, men efter besök i Triloba trädgård i Hortlax, som planterat träd och buskar för mångfaldens skull, blev vi inspirerade, säger Lena.

Planerna på trädplanteringen sammanföll sig även med Koloniträdgårdsföreningens 100-årsfirande, och deras ambitioner om att fler träd ska planteras runt om i Sverige.

– Det blev perfekt för oss. Vi har fått stöd från dem i detta, säger Lena.

På Dalkarslidens koloniområde finns 39 stugor och tre odlingslotter utan stuga.

På det som tidigare var en klippt gräsmatta står nu flera träd och buskar som föreningen fått hjälp att välja ut av Skelleftebon Hillevi Forsgren. Än inte så stora, men med tiden kommer en parkliknande miljö att växa fram.

– Det är körsbär, silverpil, rönnar, blodhägg, rosor och mycket mer. Vi har valt lite annorlunda träd med vackra stammar och blad. Hela idén med ett arboretum är att öka mångfalden bland växterna, vilket gynnar allt levande runt omkring.

Annons

Dubbelt jubileum

På lördag den 28 augusti invigs arboretumet samtidigt som Koloniträdgårdsförbundet firar 100 år, och Dalkarlslidens koloniträdgårdsförening firar 30 år. Under dagen är allmänheten välkomna till området för att bland annat titta på trädgårdar, fika, titta på konst och lyssna på föredrag om biodling.

Läs mer i Megafonen-tidningen som kommer ut 26/8!

Artikeln är en del av Megafonen nr 8 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons