Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Region Västerbotten / Pexels

Markant ökning av covid-19 i länet – regionen: ”Riktigt oroväckande”

NYHETER Under förra veckan ökade smittan avsevärt jämfört med tidigare veckor i sommar. För att minska smittspridningen i Västerbotten är det av yttersta vikt att alla följer de nationella rekommendationerna, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Smittläget i länet är oroväckande, skriver Region Västerbotten. Förra veckan testades 288 personer positivt för covid-19; en markant ökning från de 52 fallen veckan innan.

– Vi har inte sett så här höga nivåer i smittspridningen sedan i slutet av maj. Det är riktigt oroväckande, med tanke på att fler börjar återgå till skola och arbete. Vi måste skärpa oss innan läget blir så illa att vi måste återgå till hårdare rekommendationer, berättar biträdande smittskyddsläkaren Therese Thunberg i pressmeddelandet.

2 986 tester analyserades under förra veckan och av dessa var nio procent positiva.

Annons

– För att kontrollera smittspridningen är det jätteviktigt att alla som har symtom provtar sig med PCR-test, även om symtomen är milda. Vi jobbar så snabbt vi kan med att spåra smittan och informera de berörda, fortsätter Therese Thunberg.

Sprids i sociala sammanhang

Positiva fall finns i alla åldersgrupper, men flest smittade är i åldern 20–29 år. Smittan sprids huvudsakligen på kompisträffar, under fester samt i samband med resor.

– Det är inte läge att ha stor fest just nu! Respektera de regler som gäller på krogen och undvik trängsel, betonar biträdande smittskyddsläkaren i pressmeddelandet.

Annons

Mer än 90 procent av fallen är av deltavarianten, som är mycket smittsam. Av de nya positiva fallen finns 248 personer i Umeåområdet, 19 i Skellefteåområdet, nio i södra Lappland och tolv personer som är folkbokförda utanför Region Västerbotten.

Det är viktigt att följa de nationella rekommendationerna, även om du är vaccinerad. Undvik trängsel i alla sammanhang, även på restauranger, i affärer och kollektivtrafik.

– Se till att hålla avstånd. Om du reser ska du göra det smittsäkert, och ha en plan för vad du ska göra om du får symtom under resan. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan.

Annons

Viktigt att unga vaccinerar sig

Regionen poängterar att vaccination är det mest effektiva sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Det hjälper även till att minska smittspridningen.

– Det är jätteviktigt att även unga väljer att vaccinera sig. Se till att boka en tid och fullfölj vaccinationen. Ditt val att vaccinera dig kan rädda någons liv, säger Therese.

Under vecka 32 öppnar även tidsbokningen för 16- och 17-åringar i Västerbotten.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons