Annons
Baserat på pressmeddelande
Victoria Gustafsson är undersköterska vid ambulansen och akutmottagningen på Lycksele lasarett. Foto: Region Västerbotten

Tips för säkrare bad- och båtturer i sommar: ”Ofta sker drunkningsolyckor snabbt och tyst”

SOMMAR Att vara på stranden och ute på sjön är ofta roligt och härligt. Men är man inte uppmärksam och har respekt för vattnet är det lätt att en olycka sker.

Annons

Drunkningsolyckor kan hända överallt där det finns vatten, till exempel i badkar, sjöar, vattenpölar, bassänger eller på öppet hav.

När någon håller på att drunkna är det ambulanspersonal som kommer till platsen när man ringer 112. Victoria Gustafsson är undersköterska vid ambulansen på Lycksele lasarett och jobbar sedan oktober 2019 även på akutmottagningen.

Annons

– När någon håller på att drunkna beter de sig inte som vanligt, de kan verka ha det jobbigt och försvinna under vattenytan. Ibland viftar de på armarna men ofta sker drunkningsolyckor snabbt och tyst, säger Victoria Gustafsson.

Tveka inte att larma

Ropa alltid på hjälp om du ser att någon har problem i vattnet. Ring 112 eller be någon annan göra det.

– Var inte rädd för att larma! Det är bättre att larma och sedan få kontroll på läget än att inte larma alls. Vi finns här för er, säger Victoria Gustafsson.

Annons

En livboj, jacka, rep, grenar eller andra hjälpmedel kan kastas eller sträckas ut för att försöka få upp personen ur vattnet.

– När en person har panik är det lätt att du själv dras ner under vattenytan. Ha det i åtanke om du försöker simma ut för att rädda personen. Använd hjälpmedel och var gärna flera stycken som hjälps åt.

Påbörja hjärt-lungräddning redan i vattnet

Är personen livlös gäller det att fort få upp hen ur vattnet och göra hjärt-lungräddning som vanligt om personen inte andas medan du väntar på ambulansen.

– Den enda skillnaden är att du ska börja med att ge fem inblåsningar så snart som möjligt, gärna redan i vattnet om du kan. Det gäller både vuxna och barn, säger Victoria Gustafsson.

Annons

Kom ihåg att det inte bara är barn och unga som kan råka ut för olyckor.

– Även om du är en simkunnig vuxen är det säkrare om du inte badar helt ensam och är du onykter ska du undvika att bada. Onyktra personer har ofta sämre omdöme och testar gränser vilket kan leda till att det lättare blir olyckor, säger Victoria Gustafsson.

Flytväst även vid korta sträckor

Är du ute på vattnet med båt, vattenskoter eller liknande är det viktigt att ha flytväst på sig – oavsett ålder.

– Ha alltid flytväst på dig när du är på vattnet även om du tycker att du bara ska en kort bit, uppmanar Victoria Gustafsson.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons