Annons
Covid-19
Baserat på pressmeddelande
Gunilla Persson. Foto: Pixabay / Region Västerbotten

Smittan minskar i Västerbotten igen – så få testades positivt i Skellefteå: ”Det är glädjande”

NYHETER Antalet positiva fall av covid-19 minskar i hela Västerbotten.

Annons

Under föregående vecka testades 27 personer positivt för coronaviruset, och av dessa var ingen 50 år eller äldre. Trots det är det viktigt att att följa de nationella rekommendationerna för att hålla spridningen nere, skriver Region Västerbotten.

– Det är glädjande att smiddspridningen återigen minskar, efter den ökning som fanns efter midsommarhelgen, säger Region Västerbottens biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson.

Annons

Antalet personer som testar sig fortsätter att minska. Under vecka 27 analyserades 1 938 prover, jämfört med 3 095 under vecka 26.

– Även om smittan minskar är det viktigt att testa sig vid symtom på covid-19, även vid milda symtom. Det gäller också om man är vaccinerad, säger Gunilla Persson.

Smittan sker främst bland yngre

Smittspridningen sker fortsatt i sociala sammanhang, inom familjer och på arbetsplatser. Under föregående vecka fanns flest fall i åldersgruppen 10–19 år. Det fanns inga positiva fall bland personer som är 50 år eller äldre, vilket kan ses som en effekt av den höga vaccinationstäckningen bland de äldre i länet.

– Den smittspridning som sker beror på våra beteenden, och det är fortfarande viktigt att följa de nationella rekommendationerna. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i handel och kollektivtrafik. Jobba hemifrån om du har möjlighet, säger Gunilla Persson

Annons

Bland de positiva fallen var 21 i Umeåområdet, fem i Skellefteåområdet och en person som är folkbokförd utanför länet. För andra veckan i rad fanns inga positiva fall i södra Lappland.

Res smittsäkert på semestern

Semesterperioden är här och många väljer att resa, både inom Sverige och utomlands. I enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det viktigt att resa smittsäkert.

Annons

– Försök att undvika kollektivtrafik när du reser, men om du saknar alternativ är det bra att välja ett färdmedel där det går att boka en sittplats. Om du träffar personer utanför din närmaste krets under resan eller på resmålet bör ni umgås på ett sätt som minimerar risken för smittspridning. Håll avstånd och träffas helst utomhus, säger Gunilla Persson.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons