Annons
Annons
Nina Irendotter Åkerlund vandrar gärna i skogen, och njuter av att vistas i naturen.

Friluftsfrämjandet växlar upp i Skellefteå: ”Ett enkelt sätt att ta sig ut och upptäcka”

HÄLSA Intresset för att vistas i naturen ökar – och det är något som Friluftsfrämjandet märker av. I sommar arrangerar de flera aktiviteter.

Annons MOBILE TOP

De senaste åren har Friluftsfrämjandets verksamhet i Skellefteå till stor del bestått av skidskola i Vitbergsbacken om vintrarna. De senaste åren, och framförallt i år, har de dock växlat upp även under sommarhalvåret.

Dels har de dragit igång den klassiska Mulle-verksamheten igen, och dels arrangerar de både cykel- och vandringsturer.

– Det har varit en liten svacka i Skellefteå gällande den typen av aktiviteter, men redan innan pandemin såg vi ett ökat intresse – och med pandemin blev det ännu tydligare, säger Maria Nilsson, ordförande i Skellefteås lokalavdelning.

Annons

Friluftsfrämjandet är en organisation som funnits nationellt sedan 1892. Den startades för att få människor inom industrin att komma ut i naturen för att “stressa av sig”.

– Det har hänt mycket sedan dess, men det är ganska intressant att vi har ungefär samma situation idag, säger Maria.

Till för alla

Mottot är att friluftsliv ska vara tillgängligt för alla, och Friluftsfrämjandet arrangerar till exempel aldrig några tävlingsaktiviteter.

– Här har alla sina egna mål och anledningar att följa med ut, säger Maria.

Nina och Maria.

Nina Irendotter Åkerlund flyttade hem till Skellefteå från Stockholm i höstas, och engagerade sig nästan direkt som styrelsemedlem i Friluftsfrämjandet.

– Jag ville ut och vandra och även guida andra, så jag chansade och kontaktade Friluftsfrämjandet. Det var ett bra drag, då det redan fanns en önskan om att starta upp aktiviteter under sommarhalvåret, säger hon.

Gryningsvandring

Nu i sommar kommer hon att arrangera flera vandringar. Först ut är en gryningsvandring på Linnéstigen i Bureå den 4 juli.

– Då startar vi klockan 6 på morgonen för att vara med när naturen vaknar. Sedan avslutar vi vandringen med att göra upp eld och äta frukost tillsammans.

Annons

En annan aktivitet som arrangeras i sommar är turer på cykel. Redan den 27 juni samlades en grupp från campingen på Vitberget för att hitta nya ställen att cykla på.

– Det är mycket cykling i Skellefteå just nu, och vi vill komplettera de andras verksamheter, inte konkurrera. Våra grupper riktar därför in sig på de som kanske inte vill cykla på de mest avancerade ställen, utan mer bara ha det trevligt i skogen, hitta nya stigar och fika tillsammans, säger Maria.

”Perfekt sätt att komma ut”

Alla är välkomna att följa med på Friluftsfrämjandets aktiviteter, oavsett om man är medlem eller ej.

Maria Nilsson är ordförande i Friluftsfrämjandet i Skellefteå.

– Det är ett perfekt sätt att komma ut och träffa nya människor, och även se naturen, oavsett om du nyinflyttad eller har bott här i hela ditt liv, säger Maria som även vill slå ett slag för föreningens utbildningar.

– En av de bästa sakerna är att alla ledare får utbildningar och därför kan förmedla vidare bra kunskaper om naturen, allemansrätten och säkerhetstänk. Det är en viktig grundsten i verksamheten, säger hon.

Tre tips på fina MTB-turer

  • Tallheden (”Heden”) mellan Bureå och Flygplasten. Trevlig tallhed med flera olika vägar som går att variera. Lätt till mellansvår cykling. Kan var besvärligt om det har regnat för då blir det tungt i den våta sanden.
  • Kanalstigen vid Kvistfors kraftstation (Klutmark-Lund). Kanalstigen är en ås som kom till då man grävde kanalen till vattenkraftstation i början 60-talet. På denna ås finns en trevlig varierande stig med olika utmaningar. Är man inte en van mtb-cyklist så kan man kliva av cykeln där backarna är för branta. Man hittar stigen genom att cykla vägen som går söder om kanalen ca 5 km. Innan man kommer ut mot Klutmark så går det en stig upp mot skogen.
  • Flocktjärn-Mullbacka-Gummark. En runda som består av både grusvägar, skogsvägar och stigar. Fungerar för alla. Prova gärna att cykla en solig kväll under juni då fälten blommar fullt av gula rapsblommor.
    Man kan nästa få en känsla att man cyklar någonstans i Frankrike.

Källa: Maria Nilsson

Tre tips på vandringsleder

  • Linnéstigen, längs med Bureälven, ca 2 km lång. Här finns grillplatser och vindskydd längs leden, och även möjlighet att korsa älven på den gamla bron om man törs. Växtligheten är även spännande, och på våren kan du se den vackra men giftiga växten Tibasten. En växt som anses sällsynt, men som trivs där.
  • Storbäcksleden, Östanbäck, drygt 5 km. Hyfsat lättgådd. Där finns en handikappvänlig grillplats och ibland nyfikna kor!
  • Gråberget i Stormark, ca 1 km fågelvägen. Att komma fram till Gråberget kan stundtals vara utmanande för balansen, och lite ansträngande, men utsikten är fantastisk.

Källa: Nina Irendotter Åkerlund

 

Artikeln är en del av Megafonen nr 6-7 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons