Annons
Baserat på pressmeddelande
Therese Thunberg. Foto: Region Västerbotten / Pixabay

Regionen om covid-läget i länet – uppmuntrar ansvarsfullt firande

NYHETER Smittspridningen fortsätter att minska i Västerbotten. Förra veckan testades 77 personer positivt. Det är fortfarande flest fall i Umeområdet och bland unga. Det finns även smitta som kan kopplas till student- och examensfiranden, meddelar regionen.

Annons

Smittonivån under förra veckan är den lägsta sedan vecka 43 förra året. Antalet som provtar sig och andelen positiva provsvar minskar. Provtagningen minskar eftersom det är färre som har symtom och förre som provtas i samband med smittspårningar.

– Det är positivt att de bekräftade fallen av covid-19 fortsätter att minska i hela länet. Förra veckan analyserades 3 930 tester och av dessa var 1,8 procent positiva. Det är fortsatt viktigt att provta sig och stanna hemma, även vid milda symtom, poängterar Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare i regionen, i ett pressmeddelande.

Värst i Umeå och bland unga

Av de 77 personer som testades positivt under förra veckan är 57 i Umeområdet, tio i Skellefteområdet och nio i södra Lappland, samt en som är folkbokförd utanför länet.

Annons

Region Västerbotten ser att de yngre åldersgrupperna fortfarande står för den största andelen positiva fall. Flest antal positiva fall återfinns i åldersgruppen 10–19 år. Det är mycket få fall bland personer som är 60 år eller äldre, vilket ses som en vaccineffekt.

– Se till att undvika trängsel i alla sammanhang, inklusive i handel och kollektivtrafik. Handla ensam och använd munskydd i särskilda situationer, såsom i kollektivtrafiken och när du inte kan hålla avstånd, uppmanar Therese Thunberg i pressmeddelandet.

Annons

Råden inför midsommarhelgen

Från förra veckan finns fall som kan kopplas till student- och examensfiranden. Det är många som snart firar midsommar och regionen vill att det görs ansvarsfullt. Följ de nationella rekommendationerna och fira smittsäkert, uppmanar de. Avstå från större sociala sammanhang med folk utanför ditt vanliga umgänge och umgås utomhus.

– Midsommar är ett perfekt tillfälle att ses utomhus, och det ser ju ut som att vi får en varm och fin helg i Västerbotten. Se till att resa smittsäkert, om du väljer att resa för att fira med släkt eller vänner. Umgås i en mindre krets, och begränsa nya kontakter både under resan och på resmålet, avslutar Therese Thunberg i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons