Annons
Baserat på pressmeddelande
Gunilla Persson. Foto: Pixabay / Region Västerbotten

Positiva utvecklingen fortsätter i Västerbotten – men regler skärps efter deltavariantens frammarsch

NYHETER Smittspridningen minskar i hela Västerbotten. Förra veckan testades 114 personer positivt för viruset. Ändå skärps nu vissa regler, berättar Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson är glad att kurvan fortsätter nedåt. 4 733 tester analyserades under förra veckan och av dessa var 2,4 procent positiva.

Totalt rör det sig om 114 fall. 75 personer bekräftades smittade i Umeområdet, 23 i Skellefteområdet, 14 i södra Lappland och två som är folkbokförda utanför länet.

Enligt regionen sker smittspridningen framförallt i sociala privata sammanhang, på arbetsplatser och skolor samt inom familjer. På samma sätt som tidigare alltså. Nytt är att Region Västerbotten nu skärper sina förhållningsregler för hushållskontakter.

Annons

– I Västerbotten ska de som fått endast en dos vaccin och som har smitta i hushållet stanna hemma i karantän. De som fått två doser och det har gått minst två veckor undantas från dessa förhållningsregler, säger Gunilla Persson i pressmeddelandet.

Anledningen till denna skärpning är att den virusvariant som kallas deltavarianten, som har en större smittsamhet än tidigare kända virusvarianter av SARS-CoV-2, breder ut sig i Europa. Varianten finns också redan i Sverige. Vaccinationsskyddet efter en dos är något lägre mot deltavarianten men två doser ger ett gott skydd.

Annons

– Det är extra viktigt att fortsätta följa de allmänna råden och rekommendationerna för att förhindra en fjärde våg. Stanna hemma när du är sjuk, umgås bara i din egen krets, undvik större sammankomster, undvik trängsel i alla sammanhang. Testa dig, även vid milda symtom och vaccinera dig när det är din tur i prioriteringsordningen.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons