Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten. Foto: Pressbild

Efter senaste covid-utvecklingen – smittskyddsläkaren hälsar: ”Tack vare er som spridningen minskar”

NYHETER Antalet positiva fall av covid-19 fortsätter att minska i Västerbotten. Förra veckan testades 31 personer positivt – och det är mer än en halvering från de 71 personer som testades positivt vecka 24. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Regionen ser att smittan minskar i hela länet. Under förra veckan minskade antalet analyserade tester till 3 520, varav en procent var positiva. Minskningen beror på att det är färre som har symtom samt att färre provtas i samband med smittspårningar. Utlämningen av egentester var även stängd i fredags, då det var midsommarafton.

Även om smittan minskar är det fortfarande viktigt att följa de nationella råden. Som att stanna hemma vid sjukdom och att testa oss vid symptom, poängterar regionen.

– Pandemin är fortfarande aktuell, förklarar smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Annons

Förra veckan hittades flest positiva fall i åldersgruppen 40–49 år, vilket är en skillnad från tidigare veckor då smittspridningen varit störst bland de yngre åldersgrupperna. Även nu sprids smittan i privata sociala sammanhang, i familjer och på arbetsplatser.

Det gäller att fortsätta umgås i mindre kretsar och helst utomhus, förklarar regionen, och att undvika trängsel i alla sammanhang. Det inkluderar handel och kollektivtrafik.

– Handla ensam och använd munskydd i särskilda situationer, såsom i kollektivtrafik och när du inte kan hålla avstånd, fortsätter Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Annons

Det är ännu för tidigt att siga vilken påverkan midsommar haft på smittspridningen.

God vaccinationstäckning

Bland personerna som är 60 år eller äldre konstaterades endast två fall förra veckan. Region Västerbotten ser detta som en vaccinationseffekt. I nuläget har 58 procent av alla invånare i länet över 18 år fått sin första dos och 40 procent är färdigvaccinerade.

– Tack för att ni västerbottningar följer rekommendationerna, vaccinerar er och gör det ni kan för att minska smittspridningen, hälsar Stephan Stenmark och fortsätter.

– Era val gör skillnad. Det är tack vare er som smittspridningen minskar, säger han.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons