Annons
Baserat på pressmeddelande
Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten. Foto: Jan Alfredsson / Pixabay

Ny åldersgrupp kan vaccinera sig – öppet att boka för de födda 1991 och tidigare: ”Rullar på i hög fart”

NYHETER Nu har tidbokningen för personer födda 1991 och tidigare öppnat i Västerbottens län.

Annons

Vaccination mot covid-19 fortsätter runt om i länet, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

– Nu rullar det på i hög fart! Vi släpper på nya grupper allteftersom och håller tidsschemat vi satt upp och vi följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, berättar Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Enligt regionen ligger Västerbottens län i topp i landet vad gäller vaccinationstäckning. Bland personer som är 65 år och äldre har 96 procent valt att vaccinera sig mot covid-19.

– Vi får en del frågor om hur vi väljer att släppa på våra åldersgrupper jämfört med våra grannregioner men vi bestämde redan vid start att dela upp i mindre grupper och sprida ut processen. Vi känner oss nöjda med arbetssättet och har nu vaccinerat alla äldre, personer som riskerar att bli svårt sjuka och andra som är i stort behov av vaccin – vilket känns jättebra, berättar Ronny Lestander.

Vaccinera så många som möjlig

Från och med idag, torsdag, kan personer födda 1991 och tidigare boka tid för vaccination mot covid-19. Information om tidbokning och lediga tider finns på 1177.se.

– På vissa orter har vår externa utförare Vaccina börjat utföra vaccinationer. Mer information om hur du bokar tid hos Vaccina finns också på 1177.se. Tider släpps allt eftersom det finns vaccin och lediga tider, säger Ronny Lestander.

Annons

En hög vaccinationstäckning kan vara en utmaning.

– Vi jobbar på olika sätt för att vaccinera så många västerbottningar som möjligt. Nu har vi till exempel tagit fram en del reservnummer och jobbar tillsammans med till exempel Northvolt i Skellefteå för att erbjuda personer utan svenskt personnummer vaccination. Det är ett av många initiativ vi gör för att möjliggöra en så hög vaccinationstäckning som möjligt, berättar Ronny Lestander.

Speciella brev

Vid Bolidens hälsocentral visade statistik att få utrikesfödda i området vaccinerats mot covid-19. och då togs lite okonventionella grepp till. Speciella brev skickades ut, där mottagarna också erbjöds att boka sin vaccinering.

– Vi insåg att utlandsfödda i vårt upptagningsområde utan de fyra sista siffrorna i sitt personnummer inte hade fått det brev som regionen skickat ut och förstod att många helt enkelt inte kände till att de kunde boka tid för vaccination, berättar Emma Sjöström, avdelningschef på Boliden hälsocentral.

Annons

Tack vare ett register från Migrationsverket kunde de då hitta de utlandsfödda i området kring Boliden-Jörn.

– Det rörde sig totalt om cirka 350 personer. Vi valde ut de som var 40 år och äldre och skrev för hand adresser på ett hundratal kuvert.

Sedan initiativet har Bolidens vaccinationstäckning ökat, skriver Region Västerbotten.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons