Annons
 • David Åberg utanför bygget av hotellet och kulturhuset.
 • Den stora "kulturhustrappan" kommer att ligga alldeles i anslutning till hotellets entré.
 • "Känn på träet, det ger verkligen en speciell känsla", säger David Åberg.
 • Här är hotellets entré, i det syd-östra hörnet.
 • Här syns ett av konferensrummen på våning 4. Det går att dela i två vid behov.
 • Här ska restaurangen på våning 4 vara. Intill finns en stor takterrass som vetter åt sydväst.
 • David Åberg flyttade hem från Stockholm förra året.
 • Ännu ett konferensrum. I hörnet mot sydöst, på våning 4.
 • David känner sig starkt optimistisk inför framtiden.
 • I princip hela hotellet och kulturhuset är byggt i trä.
 • Totalt finns 20 våningar på hotellet.
 • Längst upp kommer ett spa att finnas, och på våning 19 en restaurang.

BILDSPEL: Han leder arbetet i The Wood Hotel – är starkt optimistisk inför framtiden: ”Signalerar framtidstro”

NÄRINGSLIV David Åberg lämnade Skellefteå för att bli rockstjärna – men blev konsult och försäljningschef istället. Nu är han tillbaka i staden där han växte upp, och ser fram emot att axla rollen som hotelldirektör på The Wood Hotel. “Bara ambitionen att bygga det här huset signalerar framtidstro”, säger han.

Annons

Klockan är strax efter 16 när vi kliver in genom grindarna till den yta som tidigare gick under namnet busstorget i Skellefteå. Några spår av de tidigare busshållplatserna finns dock inte kvar, utan istället möts vi av en iögonfallande träbyggnad som sträcker sig närmare 80 meter rakt upp i luften.

– Bygget är lite försenat, men det är ingenting som jag oroar mig för. Som jag har förstått det ska det inte påverka premiärdatumet, berättar David Åberg samtidigt som vi promenerar mot det som ska bli hotellets entré och lobby.

David pekar ut en reception, loungedel och den restaurang som ska ligga i markplan i husets sydöstra hörn.

– En vägg ska flyttas här, men sen är det i princip redo för att börja inredas, säger han.

Här är hotellets entré, i det syd-östra hörnet.

Efter att ha kollat in entrén åker vi fyra våningar upp där ytterligare en restaurang samt konferensanläggning kommer att finnas.

– Jag hade gärna visat dig våning 20, men hissarna som går dit är än så länge dedikerade åt byggarbetarna, så vi måste respektera det, förklarar David.

Uppvuxen i Skellefteå

David Åberg är uppvuxen i Skellefteå, men flyttade till Stockholm i princip direkt efter att han avslutat sin tvååriga gymnasieutbildning på Kaplanskolan.

– När jag var 18 ville jag bli rockstjärna. Jag spelade i band, spelade in musik och spelade live på olika ställen – men jag insåg ganska snabbt att om jag ville leva på musiken så skulle det bli mycket havregrynsgröt, säger han och skrattar.

Annons

Parallellt med musiken påbörjade han en annan karriär som skulle leda honom till den position han är på idag. Först som egenföretagare när han var med och startade ett klädmärke, och sedan via konsultfirman Mercuri där han började jobba vid millennieskiftet.

– Det var där jag började intressera mig för försäljning och marknadsföring, och hur människor tänker och agerar i olika situationer, säger David.

David flyttade hem från Stockholm efter 35 år i huvudstaden.

På Mercuri blev David kvar i sex år innan han fick erbjudande om att bli försäljningschef på hotellkedjan Nordic Choice Hotels, som han tidigare arbetat som konsult åt.

– När jag startade där 2006 hade jag 24 säljare som jag ansvarade för. Åtta år senare var jag försäljningschef i hela Skandinavien, och hade 201 personer framför mig när jag stod på scenen, säger David och fortsätter:

– Jag minns att det slog mig att jag inte kände personerna som satt framför mig, och att jag för dem bara var en chef i kostym. Jag kände att det inte passade mig, och trots att jag trivdes bra ville jag göra en förändring.

Ohållbart

Sedan 2014 har David jobbat genom sitt eget företag som konsult inom rese- och turismindustrin. Han har bott i Stockholm, men regelbundet pendlat till Skellefteå där hans numera fru Susanne, som han träffade på Stadsfesten 2012, bor.

– Det har fungerat helt okej, men nu i slutet har det blivit ohållbart att resa fram och tillbaka till Stockholm med tanke på flygpriserna och pandemin, så jag valde att flytta till hit förra året.

Annons

Han hade då inga planer på att bli hotelldirektör, men när Elite Hotels vd David Halldén ringde en söndagskväll i vintras och frågade om han var intresserad kunde han inte tacka nej.

– Först var jag lite tveksam. Det är verkligen ett stort hotell, men jag ringde upp på måndagen och sa “vi kör”.

Namnvalet

David har nu officiellt varit hotelldirektör sedan 22 februari. Det har varit, och är, mycket att göra – men samtidigt kul, berättar han.

– Det är verkligen superroligt att bygga ett nytt hotell från grunden, men det är också sjukt hur mycket grejer som ska in.

Här ska restaurangen på våning 4 vara. Intill finns en stor takterrass som vetter åt sydväst.

Att namnet blev The Wood Hotel by Elite, och inte “bara” Elite Hotel Skellefteå, var något som David brann för.

– Genom namnvalet så gör vi det här till ett destinationshotell. Det ger många fördelar, men det genererar även mer jobb. Om det varit ett vanligt Elite-hotell hade hela konceptet redan varit färdigt, eftersom vi vet vad som fungerar på andra orter. Nu ska allt kring varumärket göras från grunden. Allt från färger och matkoncept till hur ljusstakarna ska se ut, säger han.

Huvudbry

När intervjun görs är det exakt 84 dagar kvar till invigning. David håller räkningen via en app på sin dator.

– Det känns helt okej tidsmässigt. Både försäljning och planering går bra. Bygget är som sagt lite försenat, men jag är inte särskilt orolig för det. Det huvudbry jag har just nu är att få tag i personal, men jag har gjort klart med en hel rad nyckelpersoner den här veckan så även det ska nog lösa sig, säger han.

Annons

Totalt bodde David 35 år i Stockholm innan han flyttade tillbaka till Skellefteå.

– Det jag uppskattar är lugnet, och att man kan åka hemifrån bara sju minuter innan utsatt tid, nästan oavsett var man ska, säger han och skrattar.

Han har även upplevt en förändrad energi i stan – och att den blivit mer internationaliserad.

– Förut ryckte jag till om jag hörde någon med Umeå-dialekt. Nu hör jag världens alla språk, vilket jag tycker är fantastiskt bra. Kulturell, religiös och sexuell mångfald är bra för staden, säger David.

Ett konferensrum i hörnet mot sydöst, på våning 4. ”Detta är mitt favoritkonferensrum”, säger David.

Tillsammans med alla de andra aktörerna i Sara Kulturhus hoppas David att det nya stora trähuset ska bli “det pulserande hjärtat i Skellefteå”.

– Bara ambitionen att bygga det här huset signalerar framtidstro i Skellefteå, och det i sig kommer att locka många hit. Jag är starkt optimistisk inför framtiden, säger han.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons