Annons
Joakim Vincent och Erik Wikström vid Whitebox. Foto: Pressbild

Whitebox tar hem Årets SmartUp-utmärkelsen på näringslivsdagen: ”Jätteglada över erkännandet”

NÄRINGSLIV Företaget Whitebox, vars produkter bidrar till ökat smittskydd, har utsetts till Årets SmartUp på Bizbuz i Skellefteå. Företaget får både 50 000 kronor och tillgång till skräddarsydda tjänster från SmartUp: "Vi blev positivt överraskade att vi vann"

Annons

Mitt under en pågående pandemi har innovativa barndomsvännerna Erik Wikström och Joakim Vincent utvecklat en både effektiv och eftertraktad typ av produkt. Flera verksamheter har uttryckt sitt intresse. Senast i ledet är Skellefteå AIK, som installerat luftrenare från Whitebox i sitt omklädningsrum och gemensamma uppehållsrum.

Och nu står det klart att Whitebox vinner utmärkelsen Årets SmartUp på Bizbuz 2021.

– Vi blev positivt överraskade att vi vann, speciellt med tanke på de andra nominerade företagen. Vi har jobbat hårt under snart ett år med vårt nya bolag och vi är jätteglada över det här erkännandet, berättar en glad Erik Wikström i ett pressmeddelande.

– Det ger oss bra energi i den vidareutveckling som ligger framför oss, fortsätter han.

Annons

Långsiktig tillämpning

Till en början utvecklades produkter anpassade efter behoven i detaljhandeln under pandemin, men det finns fler användningsområden. Även bortom coronpandemin.

– Redan idag finns det intresse för våra produkter från andra delar av samhället, där det finns ett kontinuerligt behov av hög hygienstandard, berättar Erik Wikström.

– Det är alltifrån sjukvård och matproduktion till flygplatser och hockeyarenor, vilket gör att vi ser fram emot att kunna hjälpa ännu fler under 2021 och framåt, säger han.

I produkterna använder de Led-teknik och UVC-ljus, som eliminerar virus och minskar risken för smittspridning. Produkternas funktion har säkerställts genom testning på Norrlands universitetssjukhus och Whitebox har säkrat vissa patenträttigheter.

Annons

Potential till samhällsnytta

Skellefteå kommuns näringslivschef Anja Palm är imponerad över den höga nivån på alla företag som nominerats till utmärkelsen, men Whitebox har stuckit ut lite extra.

– Vi ser flera spännande exempel på hur nya idéer kan växa fram och möta upp aktuella behov. Vinnarna Whitebox har ju tagit avstamp i hur ny teknik kan förebygga smittspridning under pandemin, där de snabbt kunde lansera en fungerande lösning som kommer många till nytta. Dessutom har deras innovativa produktutveckling stor potential att göra samhällsnytta även i framtiden, säger Anja Palm i uttalandet.

Whitebox vinner 50 000 kronor och tillgång till skräddarsydda tjänster från SmartUp. De andra företagen som var nominerade till priset var PreLocate och Photon Sports.

Annons

Juryns motivering till Årets SmartUp

WHITEBOX: ”Med omvärldens superaktuella behov i fokus har Whitebox utvecklat produkter för desinficering av kundvagnar, betalterminaler och andra potentiellt smittsamma ytor inom detaljhandeln. Mitt i pågående pandemi var Whitebox snabbt på bollen med att ta fram saneringsutrustning helt fri från skadliga kemikalier. Istället används LED-teknik och UVC-ljus för att eliminera virus och minska smittspridning. Snabbt, säkert och effektivt! Det gör Whitebox till ett lysande exempel på både stark entreprenörsanda och förmågan att introducera ny teknik för att lösa samhällets nutida och framtida utmaningar, både i Sverige och internationellt.”

Källa: Skellefteå kommun

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons