Annons
Baserat på pressmeddelande
Robert Lindberg, vd på Skellefteå Airport. Foto: Arkivbild

Tillämpar banbrytande teknik för ökat smittskydd på flygplatsen: ”Skellefteå är i framkant”

NYHETER Skellefteå Airport och företaget Whitebox har inlett ett samarbete i syfte att utveckla produkter för ökat smittskydd vid resor. Flygplatsen blir en av de första i världen att ha dessa produkter, tillkännager Skellefteå Airport i ett pressmeddelande.

Annons

Den pågående coronapandemin har inneburit ett minskat resande i syfte att minska smittspridningen. När vaccineringen är klar bedöms dock resandet öka, skriver Skellefteå Airport, tack vare den regionala utvecklingen samt uppdämda resebehov.

Inom flyget ska resandet redan idag utgöra en låg risk för smitta då luften ombord på flygplanen byts ut varannan till var tredje minut och dessutom renas i filtersystem. Nu riktas utvecklingsarbetet till att utveckla system för flygplatser och andra resecentra där många människor samlas. De produkter som är under projektering innebär desinficering av luft samt kontaktytor, så att en så smittfri miljö som möjligt uppnås.

Produkterna ska vara till nytta för minskad smittspridning både nu och i framtiden.

– Skellefteå är än en gång i framkant för att möjliggöra en god och säker tillgänglighet för invånare, besökare och näringsliv, säger Skellefteå Airports vd Robert Lindberg.

Annons

– Flyget är viktigt för vår kommunikation med omvärlden och nu ska vi arbeta för att göra denna kommunikation ännu mer smittsäker, fortsätter han i pressmeddelandet.

Whitebox, som Megafonen skrev om i höstas, utvecklar automatiska och snabba desinficeringsprodukter som eliminerar bakterier, virus och andra patogener från luft eller ytor på platser där sjukdomar kan spridas. Tekniken är också utan kemikalier.

– Genom vårt samarbete kan vi utveckla produkter som kan nyttjas i miljöer där många samlas. Risken för att utsättas för smitta vid resor kan minimeras, vilket är mycket positivt för både personal och resenärer, säger Erik Wikström vid Whitebox.

Illustration: Pressbild

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå Airport
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons