Annons
Erik Wikström och Joakim Vincent. Foto: Privat

Sanerar med banbrytande teknik: Barndomsvänner har startat nytt företag – redan sökt åtta patent

NÄRINGSLIV Tekniken ska fungera på alla typer av bakterier och virus. Skellefteborna har sökt åtta patent och nu har företaget Whiteboxs första innovationer gjorts tillgängliga för allmänheten.

Annons

Innanför entrén till Ica Kvantum i Skellefteå står ett svart skåp. Besökare kan rulla in sin kundvagn, stänga dörren och vänta 30 sekunder för att allting i utrymmet ska desinfekteras. Vid kassan står ett mindre skåp ämnat för handtagen som används för själv-scanning. Det här är de första två sakerna som företaget Whitebox har släppt.

– Men vi har haft diskussioner med andra kedjor. Det finns olika typer av UV-ljus och vi använder UV-C-ljus i våra produkter. Det är väldigt bra på att döda bakterier och inaktivera virus, så att det inte kan föröka sig, säger Skelleftebon Erik Wikström.

Det är han och barndomsvännen Joakim Vincent som står bakom Whitebox. Erik har bakgrund som vd på Nordic Light och nästan 20 års erfarenhet av LED-chip och ljus, medan Joakim är professor i innovation vid universitet i Sankt Gallen, Schweiz, samt vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors. Han pendlar till Schweiz från Ursviken.

– I alla fall när inget reseförbud sätter stopp, förklarar Erik.

Annons

Hittills har de ansökt om åtta patent. Erik berättar att tekniken i deras innovationer fungerar på alla typer av bakterier och virus. Olika bakterier och virus kräver bara olika doser. Därför ser de långsiktigt potential, även bortom coronapandemin.

– Även om man får bukt med coronan så kommer det att komma nya virus. Det finns en generell positiv effekt eftersom det här fungerar mot annat också, säger Erik.

Säkerhet i användningen

UV-C-ljus blockeras normalt av ozonlagret och når inte oss, men det kan genereras på artificiell väg och Whitebox använder sig av LED-chip. Erik berättar att desinfektionen är miljövänlig, men att skåpen kan avge en svag lukt av solarium efter användning.

För att undvika risker är skåpen helt slutna och utrustade med rörelsesensorer.

Whitebox jobbar med fler lösningar än de som finns i Ica-butiken just nu.

– Man ska inte titta in i ljuset, det är skadligt på samma sätt som en laser i en DVD-spelare, och man ska inte stoppa in händerna heller. Därför är produkterna kapslade. Rörelsesensorerna stoppar också processen om någon kommer för nära, säger Erik.

Butikschef Alexander Björk har hunnit testa och se att sensorerna fungerar.

– Det är fantastiskt att ta del av den senaste tekniken som hjälper oss motverka spridning. Att det dessutom är utvecklat i Skellefteå gör det ännu bättre, säger han.

”Starten på någonting större”

Whitebox har även lösningar för de handburna kundkorgarna. De jobbar också med en modell för stickorna som används för att skilja varor på banden vid kassorna.

Annons

Hur unika är era innovationer?

– På luftreningssidan har det börjat hända saker, men jag vet ingen som har skåp som vi har. Jag har sett exempel på liknande produkter i USA, men de är inte som våra.

– Det känns jättekul att ha kommit hit, vi har jobbat stenhårt och inte tagit någon semester. Vi hoppas att det här är starten på någonting större, avslutar Erik glatt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons