Annons
Northvolt Ett i Skellefteå. Pressbild: Northvolt

Skrällen: Northvolt får order värd över 14 miljarder dollar – fabriken i Skellefteå utvecklas ytterligare

NÄRINGSLIV Northvolt har landat en order på battericeller från Volkswagen Group, värd över 14 miljarder dollar. Batterierna ska tillverkas vid fabriken i Skellefteå, som ska utvecklas ytterligare.

Annons

På måndagen tillkännager Northvolt och Volkswagen Group nästa steg i bolagens samarbete, som inleddes under 2019. Ett större fokus ska läggas på Northvolt Ett i Skellefteå, som ska utvecklas ytterligare för att möta biljättens order på battericeller. Den är värd över 14 miljarder dollar och ska levereras under de närmaste tio åren.

– Volkswagen är en nyckelinvesterare, kund och partner under vår resa framåt. Vi kommer att fortsätta jobba hårt med målet att förse dem med det grönaste batteriet på planeten, berättar Peter Carlsson, vd och grundare på Northvolt, i ett uttalande.

Totalt har Northvolt nu ingått avtal värda cirka 27 miljarder dollar med olika kunder.

Annons

Northvolt tillkännager även att de ska sälja sina aktieandelar i den gemensamma satsningen Northvolt Zwei i tyska Salzgitter till Volkswagen, vilket innebär att biljätten ökar sitt ägarskap i Northvolt. Utvecklingen är resultatet av en gemensam analys, bolagen emellan, och bedöms gynna både Northvolt och Volkswagen i längden.

Att konsolidera produktionen av battericeller i Skellefteå är bäst kostnadsmässigt för parterna. Det möjliggör också en produktion med så litet klimatavtryck som mjöligt.

– Volkswagen kommer att fortsätta fördjupa samarbetet med Northvolt. De är en av våra nyckelleverantörer under vår övergång till eldrivet – och det finns potential att utveckla partnerskapet än mer, berättar Thomas Schmall vid Volkswagen Group.

Annons

Vi frågar Anders Thor, kommunikatör på Northvolt, vad detta betyder för Skellefteå.

– Det här betyder att batteriproduktionen i Skellefteå kan växa ännu mer. Och att vi, svart på vitt, har fått svaret på hur stor efterfrågan på hållbara batterier faktiskt är.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons