Annons
Baserat på pressmeddelande
Skellefteå Kraft. Pressbild: Evalena Karlsson

Resultat för 2020: Skellefteå Kraft backar hundratals miljoner kronor

NÄRINGSLIV Skellefteå Krafts resultat för 2020 blev betydligt sämre än plan, tillkännager kraftbolaget i ett pressmeddelande.

Annons

Utfallet är ett minus 238 miljoner kronor. Rekordlåga elpriser och nedskrivningar på vindkraftsanläggningar är de främsta orsakerna till minusresultatet, enligt Skellefteå Kraft. Resultatet före nedskrivningarna uppges ha landat på 328 miljoner kronor.

Koncernens resultat (EBIT) minskade till -238 miljoner kronor, att jämföra med 502 miljoner kronor 2019. Resultat efter finansnetto uppgick till -272 miljoner kronor, jämfört med 465 miljoner kronor 2019. Investeringar i anläggningar uppgick till 0,8 miljarder kronor, jämfört med 1,2 miljarder under 2019. Bidrag till kommunens övriga verksamhet uppgår till 248 miljoner kronor, jämfört med 242 miljoner kronor 2019.

Elin Bergsten, ekonomichef på Skellefteå Kraft. Pressbild: Evalena Karlsson

Ändå har det gjorts en del framsteg under året, påpekar ekonomichef Elin Bergsten.

– Under 2020 har vi, trots de rådande omständigheterna, fortsatt att utveckla vår verksamhet. Under slutet av året tecknades ett stort avtal om snabbladdning på OKQ8:s stationer – ett avtal som möjliggör uppbyggnad av Sveriges största laddnätverk för elbilar och bidrar till ett samhälle som drivs av förnybar kraft. Vi har också under året tagit över Enefits svenska elhandelskunder, fortsatt reinvestera i vårt elnät, startat innovationsprogrammet Accelerate Skellefteå och tillsammans med ABB utvecklat en energilösning i teknisk framkant för Sara kulturhus, skriver hon.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå Kraft
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons