På grund av den stora smittspridning av covid-19 och trycket på vården förlängs alltså de skärpta rekommendationer i Västerbotten till och med den 18 april. Det påpekas att alla har ett personligt ansvar att följa rekommendationerna, och skyldiga att enligt smittskyddslagen vidta åtgärder för att skydda sig själva och andra mot spridning.
Smittskyddsläkare Stephan Stenmark berättar att de inte ser något annat val än att förlänga. Beslutet har tagits i samråd med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen.
– Smittspridningen har minskat sedan införandet av de skärpta rekommendationerna men inte tillräckligt för att återgå till ett normalläge, förklarar Stephan Stenmark.
– Vi måste fortsätta hålla rekommendationerna för våra riskgrupper och alla som kan bli allvarligt sjuka eller dö i covid-19 och för att underlätta för vården, betonar han.
Region Västerbotten har en mycket ansträngd situation för personalen i vården, till exempel har icke akuta operationer ställts in och särskilda covid-avdelningar öppnat. Stephan Stenmark lyfter också utmaningen med de olika virusvarianter i länet.
– Läget i Västerbotten är just nu mycket allvarligt, det finns inget annat sätt att beskriva det. Smittspridningen är fortsatt hög och det ger tydliga konsekvenser för oss alla, för sjukvården och för samhället. Att vi fått in den brittiska virusvarianten bidrar påtagligt till smittspridningen och allvaret i situationen, berättar han.
De förlängda rekommendationerna
Fokus i rekommendationerna ligger på att träffa få människor och att hålla avstånd:
• Umgås endast med personerna som du bor med, eller en liten krets. Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel.
• Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt gäller det att undvika trängsel, hålla avstånd och träffa så få som möjligt.
• Alla i Västerbotten rekommenderas att avstå från alla onödiga resor såväl inom som utanför regionen. Om du måste resa, gör det på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
• Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i länet.
• Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
– Dessutom bör alla barn i hushållet stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Det gäller barn från förskola till gymnasieskola. Det gäller även yngre barn med symtom som inte provtas om familjen har varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19, säger Stephan Stenmark i pressmeddelandet.
Rekommendationen om barn i hushåll började tillämpas i slutet av februari men stod inte med i de tidigare rekommendationerna. Det är ett tillägg fram till den 18 april.