Annons
Kommunaltråd Lorents Burman (S) och kommundirektör Kristina Sundin Jonsson. Foto: Pressbild

Viss befolkningsökning i Skellefteå: ”Fler flyttar hit och färre härifrån”

NYHETER Skellefteås befolkning ökade under 2020, visar SCB:s befolkningssiffror för kommuner som presenteras på måndagen.

Annons

Enligt Statistiska centralbyrån bor numera 72 840 personer i Skellefteå kommun. En blygsam ökning med 251 personer, motsvarande 0,3 procent, jämfört med 2019.

– Det som gör att folkmängden i Skellefteå ökar jämfört med året före är framför allt inflyttningen. Kommunen registrerar 2 196 inflyttade, jämfört med 1 886 utflyttade, förklarar Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

I Västerbotten skedde den största ökningen i Vännäs och minskningen i Dorotea.

Källa: SCB

Lorens Burman (S), kommunaltråd i Skellefteå, välkomnar siffrorna som kom i dag.

– Det är positivt att fler flyttar hit och att färre väljer att flytta härifrån. Ett skäl till det kan vara att vi har en stark tillväxt med gott om arbetstillfällen som dessutom ökar.

Genom fortsatt utvecklingsarbete tror han att den här utvecklingen kan fortsätta.

Annons

Tidigare har befolkningsutvecklingen framför allt drivits av invandring, men enligt kommunen sker det mer inrikes inflyttning nu. Under 2020 föddes 716 personer i kommunen och 784 personer avled, vilket uppges ligga inom normalvariationen.

– Det är givetvis svårt att dra skarpa slutsatser av ett enda år men vi kan se att vi blir allt bättre förberedda på en ökad befolkningstillväxt när företagsetableringarna och arbetstillfällena ökar samtidigt som vi jobbar med kompetensförsörjningen och bostadsbyggandet, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson i uttalandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons