Annons
Baserat på pressmeddelande
Ronny Lestander, vaccinationssamordnare. Pressbild: Region Västerbotten

Region Västerbotten: Uppdaterad tidsplan för vaccinationer i länet

NYHETER Region Västerbotten har nu uppdaterat tidsplanen och faserna för vaccination mot covid-19 i länet. Det har gjorts utifrån Folkhälsomyndighetens uppdaterade prioriteringsordning, besked om att ett vaccin inte ska ges till äldre och långtidsprognoser för leveranser, förklarar Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Alla som är 65 år och äldre, samt de som har eller bor med någon som genomgått benmärgs- eller organtransplantation eller som har dialys, ska prioriteras i fas 2. Alla som är födda 1956 och tidigare kommer att få ett brev om när de kan boka en tid.

I fas 3 ingår nu alla personer mellan 60 och 64 år. Personer mellan 18 och 59 år med sjukdomar som ger en ökad risk att bli allvarligt sjuk ingår också i fas 3. I den fasen vaccineras också de som kan ha svårt att följa råden för att minska smittspridning.

Syftet med att prioritera vissa grupper är att först ge skydd till personer med störst risk att drabbas allvarligt av covid-19, förklarar vaccinsamordnare Ronny Lestander.

– När det gäller åldrar i prioriteringsfaserna så beräknas det på det år man är född och inte vilket datum man fyller år, förutom när det gäller 18-åringar, säger han.

Annons

Planen är att övriga personer som är 18 år eller äldre ska vaccineras under fas 4.

Den förändrade tidsplanen

Enligt Region Västerbotten förväntas vaccinationerna i fas 1 pågå till och med mars.

Förändringen i fas 2 innebär att antalet personer som ska vaccineras i regionen har utökats med en tredjedel. Vaccinationerna kommer att pågå mellan februari och maj.

Förra veckan kom också besked att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin inte ska ges till personer över 65 år, på grund av att det fortfarande saknas tillräckligt med underlag för hur effektivt vaccinet är bland äldre. Det är vaccin från övriga tillverkare som kommer att ges till personer som är 65 år och äldre.

Annons

Det innebär också att yngre personer i prioriterade grupper i fas 2 och 3 kommer att vaccineras före vissa äldre, på grund av tillgången till vaccin från olika tillverkare.

Region Västerbotten förklarar vidare att fas 3 påbörjas i mars och pågår preliminärt till och med juni. Fas 4 startar preliminärt i april och pågår minst till och med juni.

Alla vacciner ger ett högt skydd mot svår sjukdom efter två doser. Det varierar hur lång tid det ska gå mellan dos ett och två beroende på vaccin. Det är fortsatt viktigt att följa råden för att minska smittspridningen även när man är vaccinerad.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons