Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark. Pressbild: Region Västerbotten

Nya särskilda rekommendationer för att stoppa smittspridningen i Västerbotten

NYHETER Smittspridningen i Region Västerbotten har på kort tid ökat på ett oroväckande sätt. Förutom fler fall så har den brittiska virusvarianten identifierats i länet. Från och med idag gäller därför särskilda rekommendationer i Västerbotten, meddelar regionen.

Annons

Trycket på vården och antalet smittade i länet ökar kraftigt. Med anledning av detta har regionen tillsammans med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen beslutat att idag införa nya, särskilda regionala rekommendationer som tillägg till de nationella.

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark tillkännagav detta på en pressträff idag.

– Det betyder att vi återigen har kommit till en punkt där vi behöver ytterligare rekommendationer för att bromsa smittspridningen. Det handlar om att vi ska träffa färre människor. De särskilda rekommendationerna för Västerbotten gäller från och med idag och i första hand fram till och med den 28 februari 2021, berättar han.

• Res inte – varken inom eller utanför länet

Undvik alla onödiga resor, uppmanar regionen. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt, genom att begränsa nya kontakter så mycket som möjligt.

Annons

• Verksamheter med pågående utbrott

Personer som är anställda vid eller har uppdrag i en verksamhet där det bedöms pågå ett större utbrott i länet rekommenderas att undvika vistas ute i samhället, för att minimera möten med andra människor. I nuläget gäller detta Northvoltprojektet i Skellefteå, där det utförs en fortlöpande massprovtagning med många positiva fall av covid-19 men också den brittiska mutationen som har ökad förmåga till spridning.

– Personal med koppling till detta projekt bör undvika att vistas ute i samhället. Inköp av livsmedel och nödvändiga läkemedel kan genomföras men i första hand bör man be någon om hjälp med detta. Denna rekommendation gäller även personer som bor med någon som arbetar på verksamheten. Dessa kan gå till arbete och skola som vanligt men i övrigt gäller denna rekommendation, berättar Stephan Stenmark.

Han noterar samtidigt att personer som har tillfrisknat efter genomgången infektion av covid-19 under det senaste halvåret undantas från den här rekommendationen.

Annons

Om fler verksamheter blir aktuella kommer dessa att kontaktas av regionen. Deras förhoppning är att inte behöva sätta in dessa restriktioner på fler arbetsplatser, det är svårt att förutspå hur utvecklingen kommer att se ut under de närmsta veckorna.

• Rekommendation om skolor i Skellefteå

I Skellefteå kommun rekommenderas fjärr- eller distansundervisning på högstadie- och gymnasieskolor. Med start så snart som möjligt, men senast från den 15 februari.

Undantag gäller för:

Praktiska moment som inte kan skjutas upp, nationella prov, andra examinationer som inte går att genomföra på distans, elever på introduktionsprogram (inklusive språkintroduktion) samt elever som i övrigt är sårbara vid distansundervisning.

Mycket allvarligt läge

Igår bestämde regionen att återigen öppna covid-iva, vilket innebär sammanlagt 14 intensivvårdsplatser på Nus. Just nu vårdas 40 personer med covid-19 på sjukhus i länet. 10 av dessa ligger på en intensivvårdsavdelning – 3 i Skellefteå och 7 i Umeå.

Annons

– Alla västerbottningar måste bidra. Läget är just nu mycket allvarligt och återigen måste alla förändra sitt beteende för att vi ska kunna stoppa smittspridningen och skydda de som riskerar bli svårast sjuka, vädjar Stephan Stenmark på pressträffen.

– Undvik att träffa andra personer inomhus än de som du bor tillsammans med, eller ett fåtal utvalda. Det innebär att du inte ska gå på eller ordna fester eller liknande sociala aktiviteter. Undvik att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas såsom butiker, köpcentrum och gym. Du kan göra nödvändiga besök i mataffärer och på apotek, men du ska hålla avstånd till andra även då, fortsätter smittskyddsläkaren.

Och som alltid gäller det att vi tvättar händerna noga och ofta, håller avstånd både inomhus och utomhus, stannar hemma om man är sjuk och testar sig vid symptom.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons