Annons
Foto: Arkivbild

Årets Övervinnare, Årets Profil och Årets Företag – här är de sista nominerade på Alvargalan

NÄRINGSLIV Nu har samtliga nominanter på Alvargalan släppts.

Annons

På fredagseftermiddagen släpptes sista omgången; företagen som har chansen att vinna Årets Övervinnare, Årets Profil och Årets Företag på näringslivsgalan i mars:

ÅRETS ÖVERVINNARE

Presenteras av Norran.

• WHITEBOX

”Innovationsprofessorn Joakim Wincent och entreprenören Erik Wikström är personerna bakom Whitebox, vars produkter sanerar bland annat kundvagnar, korgar och handscanners från virus och bakterier med hjälp av UVC-ljus. De första prototypförsöken med saneringsskåp gjordes vid ICA Kvantum i Skellefteå och sex månader efter första idén startade serietillverkning hos lokala Leab. Ett imponerade innovationsarbete där krisen triggat kreativiteten.”

• BRYGGARGATAN

”Fredagsmys och mumsiga middagar vill vi inte vara utan trots corona-karantän. Det förstod restaurang Bryggargatan som snabbt ställde om när krisen kom. Med nya koncept som fredagstacos, middagspåsar och gourmet-take-away har de fortsatt att förse Skellefteborna med sin matkonst, och visat på vikten av ett starkt varumärke när kundlojaliteten sätts på prov. Med en ny samarbetsmodell där restaurangpersonal hyrs ut till lokala matproducenter skapar de dessutom nya möjligheter för hela branschen.”

Annons

• RAILCARE

”När affärerna går som tåget kan statliga stöd förvandlas till lokal kraft. Railcare använde två miljoner kronor från sänkta arbetsgivaravgifter till att göra insatser för närsamhället och pandemins hjältar. Tusentals matboxar från restauranger i Skelleftehamn kördes ut till personal på hälsocentraler, lasarettet, ambulansen och hemtjänsten. 3 000 liter handsprit fördelades på lokala arbetsplatser och flera föreningar fick välbehövligt krisstöd. Snacka om skatteåterbäring!”

ÅRETS PROFIL

Presenteras av Swedbank.

• ANJA PALM

”Som handläggare på näringslivskontoret noterade Anja Palm att Northvolt efterlyste offerter från kommuner i landet där de kunde etablera en ny batterifabrik. Hon föreslog då för kommunledningen att Skellefteå borde tävla om etableringen genom att lämna ett anbud. Resultatet vet vi idag. Northvolt valde Skellefteå och bygger nu för fullt den fabrik som är så viktig för Skellefteås framtid. Det här har lett till att många flera företag planerar att etablera sig i kommunen och Anja har befordrats till att bli kommunens näringslivschef. För sin strålande insats med att ”sätta kommunen på kartan” förtjänar Anja Palm mer än väl sin nominering till Årets Profil.”

• ULF MARKLUND

”Ända sedan han 1992 startade det numera börsnoterade Railcare i Skelleftehamn har Ulf Marklund visat ett brinnande intresse för att utveckla det lokala samhället. Under detta pandemipräglade år har han valt att skänka bort företagets sänkta arbetsgivaravgifter för att ge riktade stöd till näringsliv, föreningsliv och sjukvård. Detta tillsammans med Ulfs övriga engagemang för att utveckla samhället gör honom till en värdig kandidat till Årets Profil.”

Annons

• FREDRIK ANDERSSON

”Fredrik Andersson är mannen med det stora AIK-hjärtat som står bakom den snabbt växande byggkoncernen Contractor. Fredrik har via sitt bolag bidragit till att utveckla hela Skellefteå på många sätt. Alltifrån att bygga bostadsrätter på Moröbacke och att utveckla Jörnträhus, till att förvandla Lotsen i Ursviken till lägenheter och att bygga om det gamla kommunhuset i Byske till nya bostäder. Fredrik har både mod och driv i sin ambition att tillsammans med sina kollegor verka för ett levande Norrland. Det gör honom till en värdig kandidat till Årets Profil.”

ÅRETS FÖRETAG

Presenteras av Skellefteå kommun.

• DATA DUCTUS

”Data Ductus ligger stadigt i framkanten inom IT-branschen och är världsledande inom systemintegration av avancerade nätoptimeringslösningar och övervakningssystem och tjänster för kritiska samhällsfunktioner. Trots vidgat ägande och en verksamhet som nu även finns i USA, Japan och Singapore utgör Skellefteå även fortsättningsvis hemmaort och Data Ductus bidrar därför i allra högsta grad till att sätta platsen på den internationella IT-kartan.”

• JAMA MINING MACHINES

”Jama är det lokalägda företaget i Skelleftehamn med anor från 40-talet. Många års samarbete med de norrländska gruvföretagen har gjort Jama till en världsledande tillverkare av specialprodukter till den internationella gruvindustrin. Under 2020 presenterade Jama världens första batteridrivna fossilfria skrotare av berg under jord, som ger bättre arbetsmiljöer och minskade kostnader för ventilation. En detalj som imponerar är att hela 70% av Jamas maskinkomponenter kommer från lokala underleverantörer.”

Annons

• ICA KVANTUM

”Framgångsresan för ICA Kvantum Skellefteå går vidare. På bara fem år har de ökat omsättningen med nästan 50 % och de har många gånger skapat uppmärksamhet, både lokalt och men minst lika mycket nationellt. Exempel på det är finalplatsen för ”Årets Butik” på Dagligvarugalan, vinsten inom ”Sveriges mest nöjda kunder” som nr. 1 av 125 Kvantumbutiker. ICA Kvantum har bland annat gynnat ett flertal restauranger i Skellefteå under Covid-19 genom att sälja ”gourmetpåsen” när gästerna i uteblev.”

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons