Annons
Marie Larsson, vd på Skellefteå Buss. Pressbild: Patrick Degerman

Nya rutiner kring munskydd: Detta väntar Skellefteå Buss resenärer – ”Grundidén att ha med sig eget”

NYHETER Snart börjar nya rekommendationer om munskydd att gälla i kollektivtrafiken, vilket innebär nya rutiner för Skellefteå Buss resenärer. Vd Marie Larsson berättar hur de lägger upp det.

Annons

Från och med torsdag den 7 januari rekommenderas munskydd under rusningstid i kollektivtrafiken. Folkhälsomyndigheten råder resebolagen att informera om detta och tillhandahålla munskydd gratis till resenärer som inte har med sig ett eget.

Marie Larsson, vd på Skellefteå Buss, vill understryka det personliga ansvaret här.

– Grundidén är att man ska ha med sig ett eget munskydd, betonar hon.

– Om man av någon anledning har glömt det så tänker vi att man ska kunna hämta ut ett munskydd på busstationen i Skellefteå, förutsatt att man visar upp en giltig biljett.

Munskydd kommer alltså inte att finnas tillgängliga på själva bussarna, om det inte kommer nya specifikationer om hur de ska tillhandahållas. Kravet om att kunna visa en giltig biljett införs dels för att Skellefteå Buss inte vill skapa osund konkurrens.

Annons

– Vi ska inte konkurrera med de som säljer munskydd. Vi vill också ha en relevant hantering och säkerställa tillgången på munskydd långsiktigt, säger Marie Larsson.

Av samma skäl kommer endast ett munskydd att ges per resenär och tillfälle.

– I startskedet kommer det att finnas 100 000 munskydd i länet, som ska delas ut på busstationer och resecentra. Sedan får man såklart se hur långt det räcker.

Munskydd på innan påstigning

Folkhälsomyndighetens nya rekommendation gäller alltså under rusningstrafik. Rådet riktar sig till personer födda 2004 eller tidigare (personer i gymnasieåldern och äldre).

Annons

Mellan klockan 07.00-09.00 och 16.00-18.00 på vardagar vill Skellefteå Buss att resenärer ska bära munskydd – från innan de kliver på bussen tills efter de klivit av.

– Sedan gäller som vanligt det här med att hålla avstånd och undvika rusningstrafik om man kan. I stadstrafiken kan man vänta på nästa buss om man tycker att det är för fullt, men det kan vara lite svårare i regionaltrafiken, säger Marie Larsson.

Information om den nya munskyddsrekommendationen håller på att tas fram.

– Informationen formuleras via länstrafiken. Vi ska använda oss av samma affischer, så att det blir tydligt och enkelt för resenärerna oavsett vilken buss man åker.

Annons

Samtidigt flyttas hållplatserna

Den 7 januari flyttas även centrumhållplatserna från Kanalgatan till Stationsgatan. För att undvika förvirring ska Skellefteå Buss ha värdar på plats under dagen, både vid de nya centrumhållplatserna och de tidigare vid torget, för att lotsa resenärerna rätt.

Planen är att värdarna bara ska finnas på plats under torsdagen, men Marie Larsson säger att det kan förlängas om det tar tid för resenärerna att greppa omställningen.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons