Annons

Per Strömbro: ”Några tips för att undvika smärtsamma missar”

KRÖNIKA Per strömbro om vad han skulle tipsa sig själv om när han var yngre – om han fick chansen.

Annons

***

Jag funderar ibland hur det vore att resa tillbaka i tiden för att tala mig själv tillrätta. Vad skulle jag säga? Om någonting? Jag menar, jag är ganska tillfreds med mitt liv. Jag har min drömfru, helt okej barn, ett givande jobb, ett trivsamt hem, en hybridbil, bra vänner, Netflix plus HBO (med andra ord en meningsfull fritid) och behöver för det mesta inte jaga röda prislappar. Jag vill liksom inte byta med någon och tänker att det är summan av alla mina handlingar som lett mig hit. Då bör man kanske vara försiktig med att ändra förutsättningarna.

Samtidigt skulle nog mitt yngre jag ha uppskattat några tips för att undvika smärtsamma missar som än idag får mig att skaka på huvudet bara av tanken.

Exempel? Jag är glad att du frågade! När din mamma säger att du måste klippa dig, trots att du i flera månader strävat efter att ha samma frisyr som Europes gitarrist John Norum; lägg dig platt. Sannolikheten är annars att hon går med på en kompromiss och du får en frisyr som skriker business in the front, party in the back. Ingen kommer att fråga chans på dig.

…och du får en frisyr som skriker business in the front, party in the back.

Annons

Överhuvudtaget bör du fundera en gång till innan du hoppar på en ny modetrend. Här är ikoner som det inte är värt att lägga dina besparingar på att efterlikna:

• Vanilla Ice
• MC Hammer
• Ninja Turtles
• Kris Kross

Visst, det kan initialt kännas som att det här är framtiden, för vad kan vara ett mer lyckat och hållbart koncept än bakåtvända byxor eller ninja-attiraljer? Men tro mig, det överlever inte och du kommer bara att se ut som ett fån.

Du behöver inte se filmen ”Tre solar”.

Skaffa inte en sköldpadda. De är varken särskilt tillgivna eller keliga och helt värdelösa på apport. Sen dör de.

Annons

Kämpa emot varje impuls att försöka imponera på tjejer genom att spela banjo. De tycker att det är ruggigt osexigt. Besynnerligt nog! Bli trummis istället, eller ännu hellre innebandyspelare.

Välj en arbetsplats där du är stolt över att jobba.

När du blir lite äldre: Välj en arbetsplats där du är stolt över att jobba. Fall inte för frestelsen att sända über-kommersiell radio där all din levnadsglädje och självrespekt rinner ut varje gång du försöker låtsas att Nickelback eller Enrique Iglesias gör musik som förtjänar en bredare publik.

Dessutom: Tänk på att frasen ”vill du komma över och dricka lite te” inte nödvändigtvis ska tolkas bokstavligt. Jag kan inte understryka nog mycket vikten av att ha en strategi för att ta dig ur den situationen om din intention verkligen var att dricka te.

Och på tal om det: Håll utkik efter någon (gärna från Piteå) som gillar att fika lika mycket som du. Ni blir lyckliga.

Annons

Innan dess kan du bli kär flera gånger och göra alla dumma grejer som kärlek får dig att göra. För det är skoj och du kommer aldrig att vara så levande som då. Du får ditt hjärta krossat ibland och du krossar ett par andra (inte för många dock – så himla märkvärdig är du inte). Men det går över. Det går alltid över.

Men det går över. Det går alltid över.

Och det är trösten i det här livet, att allt jobbigt passerar. Ett sista tips: Vårvintern 2020 kommer det att bli trendigt att köpa stora mängder toapapper. Se till att bygga upp ett lager innan dess, för det blir hårdvaluta.

Resten löser sig.

Per Strömbro
Kommunikatör, skribent och tidigare journalist

Artikeln är en del av Megafonen nr 12 – 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons