Kring nyår säljs och skjuts mer fyrverkerier än någon annan tid under året. Men under senare år har en livlig debatt kommit igång – borde det vara tillåtet med raketer? Omtanke om husdjur och minskad risk att någon skadar sig är anledningar som ofta lyfts fram i debatten.
I en färsk undersökning från försäkringsbolaget If säger 60 procent att de vill se ett förbud mot raketer på nyår. Bland hundägare är det hela sju av tio som vill se ett förbud. Nästan lika många hästägare (67,4 procent) och kattägare (65 procent) vill att de ska förbjudas.
– Många djur är eller blir rädda för raketer på nyårsafton. Höga ljud och starka ljus kan vara läskiga när det nya året firas in. Alla som har en skotträdd hund vet hur nyårsafton kan vara när den gömmer sig under sängen helt vettskrämd. Men jag tror att även folk som själva inte har djur känner sympati med dem, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If.
Vissa kommuner har lokala förbud mot fyrverkerier samtidigt som en del butiker valt att sluta sälja dem.
Nya fyrverkeriregler sedan 2019
Enligt Ifs undersökning är det många svenskar (32 procent) som inte känner till regler och förbud gällande fyrverkerier.
De klassiska raketerna på pinne, så kallade styrraketer, är numera förbjudna. Den som vill skjuta klassiska raketer behöver anmäla sig till en kurs hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och sedan ansöka om ett lokalt tillstånd för att få skjuta dem. Smällare är också förbjudna i Sverige.
– Den som ska skjuta fyrverkerier ska vara minst 18 år, nykter och följa bruksanvisningen. Alla barn ska hållas på avstånd. Trots att det är 18-årsgräns på raketköp så är många av de som skadas av fyrverkeripjäser barn och ungdomar, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.
Några exempel på pjäser som är godkända är fyrverkeritårtor, tomtebloss och marksnurror.