På Trädgårdsgatan 8, i själva hjärtat av centrala Skellefteå, ligger Ungdomsmottagningen. Bara några kvarter bort på Hörnellgatan finns Ungdomssupporten. De delar alltså inte lokaler men har ett väldigt nära samarbete.
– Vi jobbar överlappande kan man säga. Det spelar egentligen ingen roll om man kontaktar Ungdomssupporten eller Ungdomsmottagningen. Vi som jobbar här guidar dig till rätt ställe.
Vi finns för ungdomarna och jobbar på deras uppdrag. Hit kan man vända sig helt på eget initiativ och utan kostnad.
Det säger Josefin Andersson, barnmorska och sexualupplysare på Ungdomsmottagningen. Jag träffar Josefin och några av hennes kollegor i Ungdomsmottagningens mysiga väntrum som påminner mer om ett vardagsrum än något annat. Den här morgonen finns också Pia Broman Lindberg och Bella Öström, kurator respektive psykolog på Ungdomssupporten på plats – en verksamhet som är ganska ny men där de två medarbetarna har lång erfarenhet.
– Inget problem är för litet för att höra av sig om. Och ju tidigare man hör av sig desto bättre, då hinner kanske inte problemet växa sig lika stort, säger Bella Öström och får medhåll av kollegan Pia Broman Lindberg.
– Vi finns för ungdomarna och jobbar på deras uppdrag. Hit kan man vända sig helt på eget initiativ och utan kostnad, säger hon.
På Ungdomssupporten jobbar alltså kuratorn Pia och psykologen Bella och trots att verksamheten inte funnits så länge så kan de redan se ett mönster kring de problem ungdomar söker hjälp kring. Stress och press som i sin tur skapar ångest är ett vanligt problem liksom utmaningar kring relationer till föräldrar, partners och kompisar.
– Många unga idag är rädda för att ha ångest. Man kan tycka att många känslor är okej men att känna ångest, vilket alla gör ibland, är något som många unga är rädda för. Där kan vi hjälpa till att normalisera, ge nya perspektiv på livet och det omöjliga i att vara lycklig jämt. Livet går ju upp och ner, säger Pia Broman Lindberg.
Ungdomssupporten ersätter det som tidigare kallades Ungdomshälsan och drivs helt i kommunal regi. Ungdomsmottagningen drivs av region Västerbotten. Både Ungdomssupporten och Ungdomsmottagningen kan bistå med samtalsstöd och jobbar med ungdomars psykiska hälsa. Ungdomsmottagningen erbjuder också samtal kring sexuell- och reproduktiv hälsa och är den verksamhet som kan hjälpa till med medicinska frågor och besvär.
Det är viktigt att ungdomar vet att vi finns, att de kan söka sig till oss utan vårdnadshavares vetskap och att vi lyder under sekretess och har tystnadsplikt.
Här jobbar fyra samtalsbehandlare, en dietist, tre barnmorskor och en läkare. Frågor kring preventivmedel, psykisk ohälsa, testning för könssjukdomar och graviditet, mensvärk, smärta vid sex och erektionsproblem är vanliga när ungdomar söker upp Ungdomsmottagningen.
– Tjejerna verkar ha lättare att nå oss. Det är fortfarande lite svårare att nå killarna vilket är synd eftersom vi såklart har lika mycket att erbjuda dem i form av stöd och behandling, säger John Lundberg, distriktssköterska på Ungdomsmottagningen.
Ungdomsmottagningen och Ungdomssupporten har också i uppdrag att arbeta förebyggande. Det gör man genom att anordna olika stödgrupper och genom att visa upp sig på grund-, gymnasie- och folkhögskolorna i Skellefteå.
– Givetvis skulle vi vilja jobba förebyggande ännu mer. Det är viktigt att ungdomar vet att vi finns, att de kan söka sig till oss utan vårdnadshavares vetskap och att vi lyder under sekretess och har tystnadsplikt. Vi jobbar på ungdomarnas uppdrag, säger Beatrice Nord, hälso- och sjukvårdskurator samt sektionsledare på Ungdomsmottagningen.