Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark. Pressbild: Region Västerbotten

Antalet covid-fall i Skellefteåområdet minskar: ”Ett tecken på att det går att vända utvecklingen”

NYHETER För första gången på länge ökar inte kurvan över positiva covid-fall i Västerbotten, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Förra veckan testades 807 personer positivt för covid-19 i Västerbotten.

– Det är första veckan på länge som kurvan inte ökar. Det är fortfarande för många positiva fall men det är också ett tecken på att det går att vända utvecklingen om vi fortsätter följa råden, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark, i ett pressmeddelande.

Under vecka 49 analyserades 9724 prover och 8,7% av dessa var positiva.

– I länet provtas flest personer per capita i hela landet. Det nationella rådet är att provta minst 5% av befolkningen för covid-19 och när vi tog 13 652 prover under vecka 46 nådde vi 5%, under förra veckan provtogs 3,5% av befolkningen, berättar Stephan Stenmark.

Annons

Tillgång till provtagning och att snabbt kunna inleda smittspårning för personer som bekräftas med covid-19 är en mycket viktig del i att bromsa smittspridningen, enligt Region Västerbotten.

Minskar i Skellefteå

De positiva fallen är spridda över regionen. I Skellefteåområdet minskar antalet fall, lika så i södra Lappland medan en fortsatt ökning av positiva fall i Umeåområdet.

Samtliga åldersgrupper minskar något och positiva fall i åldersgrupperna 19–39 år och 40-59 år är nu lika stora. Cirka 10% av de som testas positivt tillhör riskgrupp.

– Minskningen visar att vi har förmåga att vända utvecklingen, till exempel är nedgången av antalet fall i Skellefteå ett tecken på det. Samtidigt är vi i ett fortsatt allvarligt läge med hög smittspridning och ett observandum på stigande antal fall i Umeå, berättar Stephan Stenmark.

Annons

Viktigt med provtagning

– Det är fortsatt viktigt att alla som har symtom provtar sig. Vi har kapacitet att provta alla med symtom och de som uppmanas till provtagning via smittspårning, säger Stephan Stenmark.

Personer med milda symtom som har möjlighet att ta prov på sig själv kan utan att boka tid hämta och lämna kit för under vardagar i länets alla kommuner. De proverna skickas varje vardagskväll till Stockholm för analys.

De som inte har milda symtom eller som saknar svenskt personnummer ska kontakta sjukvården för bedömning och provtagning. Prover tas också på sjukhusen, hälsocentraler, primärvårdsjourer och hälsocentraler med jourverksamhet. De prover som tas inom vården analyseras på laboratoriet vid Norrlands universitetssjukhus.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons