Annons
Therese Öhman och Olle Eliasson vid ambulansen i Skellefteå.

Ambulanspersonal i Skellefteå hånade ute på uppdrag: ”Skulle önska att folk betedde sig”

NYHETER Ambulanspersonal i Skellefteå anmärker på sättet en del personer reagerar när de kommer i full skyddsmundering.

Annons

När ambulanspersonalen lämnar stationen vet de inte om de kommer att komma i kontakt med patienter smittade av covid-19. Symptom varierar och alla kanske inte vet att de är smittade. För allas säkerhet har ambulansen därför säkerhetsrutiner.

I våras användes skyddsvisir. I november stegrades säkerhetsåtgärderna och numera använder ambulansen skyddsmask 90, samma mask som Försvarsmakten använder som skydd mot tårgas och andra farliga ämnen. Den skyddar även åt andra hållet.

– Det är alltså ömsesidigt. Det handlar om att skydda patienterna också, för vi träffar personer med misstänkt covid-19 dagligen, säger ambulansens Fredric Rönnholm.

Personalen använder även skyddsrockar, handskar och sanerar fordonen noggrant.

Annons

De är inte främmande för ansträngda arbetsförhållanden. Belastningen är ofta hög. Sedan i juni bemannar en ambulans Robertsfors nattetid, vilket ökar belastningen på de resterande två, och säkerhetsrutinerna kring covid-19 innebär fler steg i arbetet.

Ovanpå det har en del nu utsatts för taskiga bemötanden – på grund av utrustningen de bär. Två som har upplevt det är ambulansens Therese Öhman och Olle Eliasson.

– På ett larm börjar patienten tokskratta och peka när jag kommer. Hen säger till sin anhörige som också börjar gapskratta. Jag försöker förklara att jag har på mig det här för min och er skull. När kollegan sedan kommer börjar de om igen, säger Therese.

Annons

– Situationen är påfrestande för alla och vi skulle önska att folk betedde sig. Det är inte roligt med masken, vi har den inte för att vi tycker att det är kul, fortsätter hon.

Olle Eliasson tror inte att det är illa menat, men att vissa bara inte tänker sig för.

– Att jobba kan vara ganska tungrott när man har den här mattan av coronapandemi över sig. Om patienter dessutom ska göra sig roliga på ens bekostnad, ja då kan man lika gärna sluta på ambulansen och börja jobba på cirkus eller nånting, säger han.

Det handlar om att skydda patienten lika mycket som personalen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons