De 30 studenterna i alla tänkbara åldrar spetsar öronen när Northvolt kommer på besök. Den nya utbildningen på Campus Skellefteå är ett samarbete mellan VUX och företaget, med syfte att möta framtidens behov av arbetskraft på batterifabriken.
Under de här första dagarna berättar HR-representanter från Northvolt om rekryteringsbehov, anställningsvillkor och utvecklingsmöjligheter. Representanter från VUX deltar tillsammans med interna och externa utbildningssamordnare.
På tisdagen är bland andra Paolo Cerruti, operativ chef på Northvolt och en dess grundare, på besök i stan. Han återkommer till varför de valde att etablera sig här.
– En av orsakerna var såklart tillgången på energi, mineraler och så vidare – men det var mest tack vare personerna som vi träffade här, berättar han för de samlade.
– De var ivriga, engagerade och hungriga. Det har varit väldigt viktigt för oss.
Northvolt räknar med att utbildning och träning kan behöva anpassas allt eftersom. Något skämtsamt beskriver Paolo Cerruti den här första kullen som försökskaniner.
– Ni är pionjärerna. Kommunen har bestämt sig för att stötta utvecklingen av det här ekosystemet, att stötta oss och annan industri som vill etablera sig runt vår fabrik. Det här är ett känslosamt ögonblick och jag vill säga tack för att ni kommit ombord.
”Kommer att rekrytera jättemånga”
Niclas Stengård, som blir fabrikschef för Northvolt Ett i Skellefteå, berättar att hans ledningsgrupp fokuserar hårt på rekrytering nu. Samarbetet med VUX är ett exempel. De gör även rekryteringskampanjer och pratar med företag som varslar personal.
– Vi hoppas att det kommer att stå folk på kö som vill hoppa på tåget och bli en del av Northvolt. Vår förhoppning är att bli en väldigt attraktiv arbetsgivare, berättar han.
– Vi kommer att rekrytera jättemånga. 2025 tänker vi vara omkring 3 000 anställda.
Det ska rekryteras erfarna och nyexaminerade, lokalt och utanför Skellefteå, med olika yrkeserfarenhet och bakgrund. För Niclas Stengård är mångfald väldigt viktigt.
– Vi tittar inte bara på fördelning av män och kvinnor, utan även på olika sorters personlighet och kulturell bakgrund. Jag har jobbat i olika team och det är alldeles uppenbart att det fungerar mycket bättre resultatmässigt när det är blandat.
”Måste vara den bästa i världen”
Northvolt vill även ge alla anställda ledarskapsutbildningar, inte bara de som formellt är chefer. Det är ett steg i att skapa en hälsosam, förstående kultur på arbetsplatsen.
– Man får både större förståelse för andra och hur man påverkar sin omgivning.
Niclas Stengård är tydlig med att företaget även kommer att ha förväntningar på de som jobbar där. Han vill att personalen är med och bidrar till en bra arbetsplatskultur.
– Det är jätteviktigt för mig. Vi vill bli bättre än alla andra batteritillverkare i världen, och då måste vår kultur vara den bästa i världen, förklarar han för studenterna.
”Mer om Northvolt än om vädret”
En av de blivande automationsoperatörerna är 27-åriga Angelica Haldebo, som bor i Ersmark. Hon berättar att hon har velat hitta någonting nytt att nörda ned sig i.
– Det här innebär också en nystart för Skellefteå. Det är kul att vara en del av det, säger hon och får medhåll av 33-åriga Jenny Carlsson, som bor i Ursviken.
– Jag är också så nyfiken. Det pratas mer om Northvolt än om vädret, det är dag två på utbildningen och jag får frågor om den hela tiden. Jag vill veta mer, säger hon.
Med på dagens besök är Nathalie Lyne, som jobbar på Nortvolt Labs i Västerås. Hon är utbildad frisör och arbetade som tryckare på ett tryckeri innan hon började där.
Skulle du rekommendera andra att jobba på Northvolt?
– Absolut. Det är ett jätteroligt jobb och alla är trevliga och hjälpsamma, säger hon.
”Kommer att vara superglada”
Hösten 2021 ska utrustningen testas och vid årsslutet ska produktionen vara igång.
– Då kommer vi att vara superglada, men det kan bli ganska kämpigt fram till dess. Det kommer att vara upp- och nedförsbackar, regn och rusk, säger Niclas Stengård.
– Men tillsammans kommer vi att göra det här på ett fantastiskt sätt, tillägger han.