Annons
Pressbild: Northvolt

Kända investerare satsar i Northvolt – går in med 5,4 miljarder kronor

NYHETER Bland annat Cristina Stenbeck och Spotify-grundaren Daniel Ek investerar i bolaget.

Annons

Northvolt, som bland annat håller på att bygga en batterifabrik i Skellefteå, har fyllt på sin kassa ytterligare. På tisdagen meddelade de att ett antal aktörer går in med 600 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 5,4 miljarder kronor.

Bland investerarna finns flera kända profiler och bolag, som till exempel Spotify-grundaren Daniel Ek och affärskvinnan Cristina Stenbeck. Även befintliga ägare som Goldman Sachs Merchant Banking Division, IMAS Foundation, Scania and Volkswagen AG investerar.

– Vi är mitt uppe i ett race för att etablera tillverkningskapacitet i Europa. Jag tror att företagen som bäst attraherar talang och kapital kommer att bli de mest framgångsrika, skriver Northvolts grundare och vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

– Med dessa världsklass-partners bakom oss har vi skapat en solid grund för att kunna gå vidare med våra planer att möjliggöra storskalig tillverkning av gröna batterier i Europa, fortsätter han.

Annons

Den nya investeringen kommer att göra det möjligt för Northvolt att göra fler satsningar inom tre huvudområden, enligt pressmeddelandet.

Det gäller dels att öka produktionskapaciteten till 150 GWh i Europa till 2030, att bygga ut Northvolt Labs i Västerås för att kunna satsa mer på utveckling – samt att anlägga en stor återvinningsfabrik för lithium-ionbatterier vid Northvolt Ett i Skellefteå. Den sistnämnda skulle bli den största i världen med en initial kapacitet av 4 GWh, och den enda i Europa av sitt slag.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons