Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay

Kommunen, Region Västerbotten, Arbetsförmedlingen och Northvolt ska locka arbetskraft tillsammans

NYHETER Nu startar projektet Relocate med syfte att möta det ökande behovet av kompetens i Skellefteå och hela Västerbotten. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Relocate drivs av Region Västerbotten i samarbete med Skellefteå kommun, Northvolt och Arbetsförmedlingen. Projektet ska locka till utbildning och inflyttning genom nya rekryteringsmodeller som möter företags och organisationers behov av arbetskraft.

Relocate är framförallt en satsning på metodutveckling för nya typer av kortare utbildningar, men Region Västerbotten skriver att projektet också ska testa nya sätt för kompetensmatchning på en geografiskt utspridd arbetsmarknad.

– Sverige behöver upptäcka möjligheterna med att bo och arbeta i Västerbotten. Vi måste bli fler för att klara framtidens kompetensförsörjning, säger Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden vid Region Västerbotten.

Ska presentera helhetslösningar

Relocates målgrupp finns främst i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionerna.

Annons

En del av projektets uppdrag är att bygga noder på dessa platser och enligt Region Västerbotten ska deltagarna få veta mer om möjligheten att utbilda sig och få arbete i Skellefteregionen, i samband med den expansion som pågår här.

Vi ser ett ökat rekryteringsbehov.

Skellefteå har, trots corona, fortsatt låg arbetslöshet jämfört med övriga landet, vilket gör att detta nya sätt att tillföra kompetens till arbetslivet behövs. Tanken är att presentera helhetslösningar där även kultur, fritid och till exempel hjälp att hitta bostad ska få människor att välja Västerbotten som en plats där de vill leva och bo.

– Vi ser ett ökat rekryteringsbehov i många verksamheter och en låg arbetslöshet i hela Västerbotten,  säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

– Därför blir det ännu viktigare att hitta ny kompetens utanför länet. Vi är glada att Skellefteå får vara den ort i Sverige som utvecklar de här metoderna som kommer att bli avgörande för hur man jobbar med kompetensförsörjning i hela riket.

Annons

Projektet är inspirerat av Franska Arbetsförmedlingen och kommer som ett delprojekt att utveckla ett inkluderande och icke-diskriminerande urvals- och rekryteringssätt, där man kan välja ut lämpliga kandidater för en tjänst.

Relocate pågår 2020-2022 och finansieras med hjälp av Europeiska socialfonden.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons