Annons
  • Anki Lundmark håller till i en lokal på gården i Lund utanför Skellefteå.
  • Anki Lundmark håller till i en lokal på gården i Lund utanför Skellefteå.
  • Anki Lundmark håller till i en lokal på gården i Lund utanför Skellefteå.

Anki startade eget som tapetserare: ”Intresset för att restaurera möbler ökar”

INREDNING Många möbler slängs när de blir slitna och trasiga – men med hjälp av en möbeltapetserare kan de bli som nya.

Annons

Anki Lundmark har jobbat med möbler och inredning under flera år, men det var först i år som hon valde att säga upp sig på sitt andra jobb för att satsa helhjärtat på det egna företaget.

– Det har varit mycket att göra den sista tiden. Jag har på sidan av mitt andra jobb, tillsammans med tapetseraren Ulla-Greta Stoltz, klätt om alla möbler på O’Learys, stolar på Medlefors och en hel del kyrkbänkar i sommar. Om det är någon gång jag ska våga satsa så är det nu, säger Anki.

En tapetserare är alltså inte någon som sätter tapeter på väggar i ett hus, utan en person som restaurerar och klär möbler.

Det är lite av ett utdöende yrke, men jag tror att det är på väg tillbaka.

– Det är lite av ett utdöende yrke, men jag tror att det är på väg tillbaka. Allt fler vill laga sina gamla möbler istället för att bara köpa nytt, säger Anki som under hela sitt liv varit kreativ på olika vis.

– Jag är så tacksam för att min familj stått ut med alla mina påhitt. Jag har haft så många inrednings- och byggprojekt, varav vissa blev mer lyckade än andra, säger hon och ler.

Annons

Utbildning

Mellan 2012 och 2014 gick Anki en möbelrenoveringsutbildning i Älvsbyn.

– Där fick vi lära oss målning, att hantera trä och tapetsering. Om man till exempel ska klä om en fåtölj så kan alla de delarna behövas.

Sedan den utbildningen har hon bland annat jobbat i inredningsbutik, och klätt om en hel del möbler på sidan om. Hon har även hunnit med att utbilda sig inom inredning.

– Allt går hand i hand på något vis. Jag har till exempel gjort inredningsuppdrag där vi behöver en viss typ av soffa som vi inte hittade i någon butik. Då kunde jag bygga den istället, säger Anki.

Annons

Anki, som ännu inte bestämt exakt vad hennes företag ska heta, håller till i en lokal på tomten i Lund väster om Skellefteå.

– Det har varit en liten industriverkstad här tidigare så det var helt perfekt. Nu slipper min sambo att jag har allt framme på bordet inne i huset.

Workshops

I lokalen jobbar hon som nämnt med att fixa möbler och andra typer av inredningstjänster, men i framtiden hoppas Anki även kunna anordna små kreativa workshops.

– Det skulle vara så kul att samla ett gäng människor som får skapa tillsammans, och inspireras av varandra, säger Anki som ser ljust på framtiden.

– Responsen på att jag satsar helhjärtat på det här nu har varit väldigt positiv vilket känns jättekul, säger hon.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons