Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Jonas Westling

Skellefteå fyller 175 år idag – så gick det till när staden bildades

SAMHÄLLE Idag, den 11 september, är det 175 år sedan landshövding Gustaf Montgomery fick i uppdrag av svenska staten att köpa två hemman på Norrböle där staden Skellefteå skulle uppföras.

Annons

I ett pressmeddelande från Skellefteå kommun beskrivs hur Skellefteå stad blev till för 175 år sedan, och att en stor anledning var att bygdens handelsmän ville bryta Umeås och Piteås handelsmonopol i området.

– Köpmän från Umeå och Piteå hade handelsrättigheterna i Skellefteå. De arrangerade årligen tre stora marknader här och under dem skulle i princip alla transaktioner ske. Köpmännen betalade inte skatt och tog inte ansvar för sina anställda, berättar Skellefteå museums lokalhistoriker Ulf Lundström.

I mitten på 1700-talet försökte några av Skellefteås bönder att kringgå handelsrestriktionerna. De köpte skutor som de reste runt och handlade med, något som stred mot lagstiftningen.

– De riskerade hela tiden att åka fast och bötfällas, men lyckades efter hand att utvidga sina handelsrättigheter, vilket innebar bättre priser för allmänheten, säger Ulf Lundström.

Annons

På 1830-talet kvarstod fortfarande vissa hinder. Skellefteå tillhörde Piteå tulldistrikt och de som ville skeppa varor till och från utlandet behövde först deklarera dem i Piteå. När Piteå och Umeå dessutom visade ambitioner om att utöka sina handelsintressen genom att skapa handelsplatser i Skellefteå gick Skellefteåborna, med kyrkoherde Nils Nordlander i täten, emot detta. De hade tröttnat på inskränkningarna och ville ha en friare handel.

– De ställde krav om att få bilda en egen stad för att undanröja svårigheterna för sjöfarten, koncentrera handeln och göra det lättare att hantera ordningen. Men det var ingen liten sak för myndigheterna ville att de blivande stadsborna skulle betala för marken som staden skulle anläggas på. 1845 lyckades dock Skellefteåborna till slut övertala staten att köpa loss två hemman på Norrböle för kronans räkning och uppdraget gick till landshövding Gustaf Montgomery som hela tiden stått på Skellefteåbornas sida i ärendet, berättar Ulf Lundström.

Livesänd historievandring

På startskottet för firandet, fredag den 11 september, arrangerar Skellefteå en livesändning via sin Facebook-sida. Ulf Lundström och Skellefteå kommuns marknadschef Helena Renström tar med tittarna på en guidad historietur från Bonnstan till Nordanå och Bryggarbacken för att sedan avsluta i Stadsparken.

Annons

Där ansluter kommunalrådet Lorents Burman och kommundirektör Kristina Sundin Jonsson som berättar om Skellefteås förutsättningar idag och blickar framåt mot 2045 då Skellefteå fyller 200 år.

– Vi står inför en samhällsomvandling som kommer att förändra Skellefteå på många olika plan de kommande 25 åren. Jag riktigt längtar till den dagen då vi står längst upp i Sara kulturhus år 2045 och firar in vårt 200-årsjubileum. Då kommer vi kunna blicka ut över mycket nytt som vi bara ser början på idag. Jag känner mig redan stolt! säger Kristina Sundin Jonsson.

Under hösten kommer även Skellefteås skolklasser att bjudas in till att sia om framtiden, och deras tankar kommer att samlas i en utställning där ett antal vinnande bidrag utses. De vinnande bidragen stoppas i en tidskapsel för att sedan öppnas vid 200-årsfirandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons