Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Region Västerbotten / Pexels

Covid-19 i länet: Största ökningen på ett dygn sedan pandemins början

NYHETER Under förra veckan togs 625 egentest för barn i tonåren och en person bekräftades positiv för covid-19. I dag börjar provtagning för barn från sex års ålder på Skellefteå lasarett, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, berättar att de ser en ökning av bekräftade fall i hela länet men framförallt i Umeåområdet.

– Det rör sig om en jämn fördelning mellan könen och det barn som bekräftades smittad i egentest var i övre tonåren, säger han, och förklarar att smittspårningen av de senaste bekräftade fallen visat att viruset spridits i hemma-, arbets- och krogmiljö.

För första gången på drygt tre veckor vårdas personer för covid-19 på sjukhus i länet, sedan i början av den här veckan. Det är en påminnelse om att faran inte är över.

Region Västerbotten skriver att alla behöver bidra till att bromsa smittspridningen genom att hålla avstånd, tvätta händerna, stanna hemma vid symtom och testa sig.

Under vecka 38 analyserades 5 000 prover, det högsta antalet för någon enskild vecka sedan pandemins början. Trots en ökning av antalet positiva prover utgör det endast 0,8 procent av de tagna proverna. I nationell jämförelse beskrivs det som fortsatt lågt.

– Vi är glada för att många testar sig men vi vill påminna om att man endast ska testa sig vid symtom förenliga med covid-19, poängterar Stephan Stenmark.

Annons

Provtagning av barn i Skellefteå

Provtagning av barn mellan 6 och 12 år inleds i dag på Skellefteå lasarett. Den går till på samma sätt som annan egenprovtagning, men utförs med hjälp av vårdpersonal.

– Vardagar mellan klockan 08.00 och 12.00 kommer vi erbjuda provtagning för barn på Skellefteå lasarett i byggnad 110, mellan akutmottagningen och psykiatrin, berättar Dan Thorn, som är samordnare för provtagning i Skellefteområdet.

Samma tid och plats kan allmänheten hämta och lämna kit för egenprovtagning.

Personal inom vård, omsorg och annan samhällsviktig verksamhet hämtar och lämnar som tidigare provtagningskit i baracken i närheten av akutmottagningen.

– Det är fortsatt viktigt att ovan nämnda personalkategorier anger en arbetsplatskod när de registrerar sitt prov. Det är viktigt eftersom de fungerar som underlag för statistik och kartläggning av smittspridningen av covid-19, säger Stephan Stenmark.

Annons

Uppdatering, 11.25:

Regionen meddelar nu att 29 nya fall av covid-19 har konstaterats i länet sedan i går. Det är den största ökningen som rapporterats över ett dygn sedan pandemins start.

Fler prover än någonsin tas i länet, men Region Västerbotten skrivet att andelen positiva fall också ökar. Den utvecklingen ska även synas i andra delar av landet.

– Det är bra att personer med symtom testar sig. Då kan vi identifiera sjukdomsfall, smittspåra och på så sätt bryta smittkedjor. Det viktigaste vi alla kan göra är att följa råden om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när man är sjuk, även om man bara har milda symtom, säger Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Skyldigheter enligt smittskyddslagen

– Du som kan och har möjlighet att jobba hemifrån uppmanas att göra det och du som kan ta dig till skola och arbete med annat än kollektivtrafik bör också göra det. Så att de som inte har något val kan nyttja kollektivtrafiken på ett säkert sätt.

Annons

Vid misstanke av covid-19, som klassas som både smittsam och samhällsfarlig, finns vissa skyldigheter enligt smittskyddslagen. Du är exempelvis skyldig att testa dig och att vidta åtgärder för att inte riskera att smitta andra, skriver Region Västerbotten.

Du får inte gå till skola eller arbete, åka kollektivtrafik och ska hålla avstånd till andra. Det är viktigt att alla inser allvaret och tar sitt ansvar, betonar Stephan Stenmark.

– Vi har tillsammans bromsat smittan tidigare och det är dags att återgå till samma ambitionsnivå kring att följa råden, avslutar han i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons