Annons
Rasmus Holmgård har cyklat i hela sitt liv, men aldrig tidigare har han sett ett så stor intresse för cykling som nu. “Det har bara ökat för varje år”, säger han.

Cykelintresset ökar i Skellefteå: ”Många gånger har parkeringen knappt räckt till”

HÄLSA Rasmus Holmgård har med egna ögon sett hur populär cykelparken i Skellefteå varit i sommar.

Annons

Vid midsommar stod den nya cykelparken på Vitberget klar – och intresset har varit stort.

– Det har varit fler än 100 besökare varje dag och många gånger har parkeringen knappt räckt till. Intresset är större än vad vi förväntat oss. Tänk typ som påsken i fjällen, säger Rasmus Holmgård som driver Holmgård Cykel & Uthyrning i anslutning till parken.

Just för egen del gällande uthyrning har intresset dock varit mer varierande.

– Vi ligger granne med campingen och hade till stor del planerat att leva på norrmännen. Vi tänkte att det inte kan gå fel, men… ja, säger Rasmus och ler.

Hade till stor del planerat att leva på norrmännen.

Trots avsaknaden av norrmän har dock sommaren varit okej, säger han.

– De första två veckorna efter midsommar var sega, men sedan lossnade det och har gått överlag bättre för varje vecka.

Annons

Förutom Skelleftebor har Rasmus mött en hel del tillresta svenskar som imponerats av Skellefteå Bike Park.

– De flesta är helt lyriska och säger att de hoppas att något liknande ska byggas i deras stad. Just nu finns det inte många liknande ställen i Sverige.

Lever sin dröm

Rasmus har själv cyklat hela sitt liv, bortsett från några moppeår i tonåren. Han jobbade mellan 2016 och 2019 som försäljare av cyklar.

– Men jag ville ha något eget, och när den här satsningen planerades kände jag att det var läge. Jag lever i stort sett min dröm genom att jobba vid en cykelpark på det här sättet, säger han.

Han ser generellt att intresset för att cykla ökat de senaste åren.

– Om man mötte någon i spåret för sju år sedan så visste man garanterat vem det var, idag är det nya ansikten hela tiden. Jag vet även att vi för fyra år sedan trodde att kurvan över intresse skulle dala, men det har bara ökat för varje år, säger Rasmus.

Annons

Med satsningen på Vitberget, och i kombination med Covid-19, tror han dessutom att det kommer öka ytterligare i Skellefteå.

– Ja, det tror jag. Det är många som vill ut och röra på sig i naturen samtidigt som staden växer, säger han.

”En djungel”

För den som vill börja cykla i skogsterräng har Rasmus några generella tips, även om han poängterar att det alltid är den individuella smaken som avgör vad som passar just dig bäst.

– Det är lite av en djungel med olika modeller, och de är bra på olika saker. Det bästa är att testa sig fram och ge det lite tid. Att hyra en cykel de första gångerna kan vara ett bra alternativ, säger han.

Rasmus Holmgård arbetar just intill den nya cykelparken på Vitberget.

Att inte köpa den billigaste – eller dyraste cykeln – är också ett av hans tips.

– En bra cykel får du från ungefär 12 000 kronor och uppåt. Går du mycket lägre än så kommer det inte vara speciellt roligt att cykla, och den kommer inte att hålla lika bra, säger han och fortsätter:

– Men du ska heller inte välja en för dyr cykel då du antingen kommer att vilja uppgradera dig efter ett tag, eller så märker du att det inte alls var kul och den blir stående.

Annons

Cykla med dämpning

Om man behöver dämpning både fram och bak är en smaksak, och kostnadsfråga.

– Det blir enklare, roligare och mer förlåtande att cykla med dämpning fram och bak, men det är inget krav ifall du inte ska cykla i svår terräng. Den heldämpade cykeln kommer att hålla bättre, men den är även dyrare och kräver mer service.

När du sätter din budget för vad du är villig att spendera på din cykel bör du även räkna med hjälm, handskar, glasögon och vadderade cykelbyxor i kalkylen.

– Det är lätt att glömma bort, men även det kostar en slant, säger Rasmus.

Är det farligt att cykla?

– Det beror på. Om du cyklar över din förmåga kan det vara farligt, så det gäller att reka och känna sig för när du cyklar på okända ställen. Till exempel den röda banan här på cykelparken, den bör du gå ett varv innan du ger dig ut. Den har några svåra passager som kan komma plötsligt, säger Rasmus.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons