Annons

Cykelsatsning för 7,5 miljoner på Vitberget – ska stå klart redan i höst: ”Roligt att det äntligen blir av”

AKTIVITET I sommar påbörjas bygget av en bike park och tre cykelslingor på Vitberget i Skellefteå – till en kostnad av 7,5 miljoner kronor. Allt ska stå klart redan i höst.

Annons

Vitberget och de omkringliggande skogarna är redan idag ett område där många cyklister håller till, men för att ta sig ut i de befintliga spåren är insteget relativt stort. Det menar Stefan Wallgren, styrelsemedlem i Skellefteå AIK Cykel.

– Vitberget är ett fantastiskt område där det finns många stigar att cykla på, men terrängen är svår och för att ge sig ut krävs en bra cykel och stor vilja att hitta de bästa spåren, säger han.

2016 var Stefan tillsammans med sin familj på besök i norska Trysil. Det är till stor del därifrån som inspirationen hämtats till den anläggning som nu ska byggas i Skellefteå.

– Där har de en terräng som liknar den vi har på Vitberget, och de hade fått till en jättetrevlig anläggning utan lift som är kul för både nybörjare och avancerade cyklister, säger han.

Annons

Stefan satte ihop en presentation till Skellefteå kommun om hur man skulle kunna göra något liknande på Vitberget, och blev beviljad 1,5 miljoner kronor till projektet.

– 1,5 miljoner räcker dock inte så vi sökte även pengar på annat håll och fick napp hos Arvsfonden. Totalt har vi nu 7,5 miljoner kronor, säger han.

”RIKTIGT BRA FÖRSLAG”
Efter att finansieringen blivit klar fick samma firma som byggt cykelparken i Trysil uppdrag att göra ett konkret förslag på hur cykelanläggningen och de kringliggande slingorna skulle kunna se ut i Skellefteå.

– Det första förslaget sträckte sig över en del privat mark, men nu har det justerats så att det bara berör kommunens ägor. Det blev lite mer koncentrerat än tidigare, men fortfarande ett riktigt bra förslag, säger Stefan.

Det som ska byggas är en bike park och tre slingor i olika svårighetsgrader. Cykelparken kommer att placeras vid den fotbollsplan som ligger halvvägs upp på Vitberget, ovanför bågskyttebanan.

– En bike park är en asfalterad pump track med skills-loop, hopp och plats för att träna färdigheter, säger Stefan.

ENKEL ATT ANVÄNDA
Från den kommer sedan de tre slingorna att utgå. Den enklaste slingan är grönmarkerad och sträcker sig ner mot campingen. Totalt är den 800 meter lång.

– Den ska vara så enkel att man kan cykla med vilken cykel som helst, och att även en fyraåring som just lärt sig cykla kan ha roligt där, säger Stefan.

Så här kan slingorna komma att se ut. Foto: Privat

En blå slinga kommer att ringla i skogen strax ovanför cykelparken.

– Här kommer det att byggas en del broar och träkonstruktioner som ökar svårighetsgraden, säger Stefan.

Slutligen finns även en röd slinga som sträcker sig hela vägen upp på Vitberget.

– Här bör du ha en mountainbike med många växlar för att orka. Slingan går ut på hällarna med en riktigt vacker vy över Skellefteå. Det kommer bli en fin runda, säger Stefan.

Att slingorna inte ska påverka naturen för mycket är något som tagits med i beaktning när bygglov beviljats.

– Slingorna som går ut i skogarna kommer att se ut som en slingrande stig som är ungefär en meter bred. Det är knappt några träd som ska bort utan mest sly som behöver röjas, säger han.

Annons

KLART I HÖST
Bygget kommer att dra igång den 20 juni – och ska vara färdigställt redan i höst.

– Pengarna från Arvsfonden är tidsbestämda, och om vi inte blir klara i år går vi miste om dem. Det blir mycket som ska göras i sommar men det är först nu som byggloven blivit klara så det har inte funnits något alternativ, säger Stefan.

Anläggningen och slingorna kommer att vara gratis att använda, och i förlängningen hoppas Stefan och Skellefteå AIK Cykel att det ska generera i ett större intresse för cykelsport och fler medlemmar.

– Cykelintresset ökar hela tiden och med den här satsningen vill vi göra det ännu enklare för alla att prova på och se om det är något för dem – utan att behöva köpa en dyr cykel eller känna någon som vet var det är kul att cykla.

Artikeln publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons