Annons
Anton Johansson ser Skellefteå med nya ögon sedan han flyttade hem efter tio år på annan ort.

Underskattade guldkorn – bara minuter från centrum: ”De används förvånansvärt lite”

SOMMAR Du behöver inte promenera långt från Skellefteås stadskärna för att hitta vackra platser i vår stad. Det kan Anton Johansson intyga. “Efter att ha bott på annan ort i tio år ser jag Skellefteå med nya ögon”, säger han.

Annons

Anton Johansson är inte bara den Skelleftebo som har flest bilder med rikskändisar (se @antonjohanssonvip på instagram) – utan även med stor sannolikhet en av dem som promenerat flest mil under de senaste åren. Rekordåret 2018 ligger på över 420 mil, och i år har han som mål att gå ännu längre.

– Jag får frisk luft, somnar lättare och blir klar i huvudet. Jag mår helt enkelt bra av att promenera, berättar han när vi möts i grönområdet nedanför Medlefors.

Återvändare

Under tiden han promenerat har han upptäckt hur vackert Skellefteå är, men även sett hur outnyttjade många parkbänkar och fina platser ser ut att vara.

– Alla som bor här vet om att de här platserna finns, men de används förvånansvärt lite, säger han.

Annons

Anton är uppvuxen i Skellefteå men har under en tid bott i bland annat Malmö. Han tror själv att tiden på annan ort bidragit till att han ser staden med nya ögon.

– Älven till exempel. När jag var yngre tänkte jag knappt på att den fanns, men det är verkligen fint att den finns mitt i staden.

Minuter från stadskärnan

När Anton lägger ut bilder från sina promenader i sociala medier har han vid många tillfällen behövt förtydliga för sina storstadsvänner att bilderna är tagna bara minuter från stadskärnan.

– De har svårt att tro mig. De tycker att det ser ut som i en saga.

Annons

Här nedan har Anton listat några av de mest underskattade platserna i Skellefteå som han tycker borde få mer uppmärksamhet.

– Det är som sagt platser som många redan vet om, men som de flesta bara passerar. Försök tänka dig att du besöker staden som turist så tror jag att du förstår vad jag menar, säger han.

Bästa bänken

Skellefteås utan tvekan bäst placerade bänk, med fantastisk utsikt över Skellefteälven, ligger söder om Älvsbackabron. Perfekt för en lunchpicknick nära stan eller en paus på promenaden – men förvånansvärt få gånger någon sitter där. Tycker den förtjänar fler besökare.

Brännboll och kubb

I parken bakom Medlefors folkhögskola finns två fina vattenfall och en grillplats intill. Vackert lummig med små fina träbroar – och då Västerbottensteatern inte har föreställningar där är gräsplätten i gläntan perfekt för brännboll och kubb.

Skellefteås Disney World

Platsen söder om älven, mitt emot Landskyrkan, får mig att tänka på torget vid entrén i Disney World, Florida, där Landskyrkan stiger mot skyn likt Askungens slott. Den här grillplatsen på södra sidan har en fanatiskt utsikt över älv och kyrka. Blåser det finns ännu en grillplats, med vindskydd, cirka 100 meter västerut.

Värda en extra blick

Den lilla dammen precis framför museet är ännu en fin plats. På sommartid vackert med sin fontän, och på vintern som skridskobana. Men det jag gillar mest är de två otroligt vackra träd som står närmast stan. De bryter av den klassiska faunan och för tankarna till asiatiska bonsaiträd. Så vackra värda en extra blick.

Vägen in i sagornas värld

Nedanför Bonnstan, på den delen av strandpromenaden som är en träramp, finns en tunnel av växtlighet vacker både på sommar och höst från båda håll. Mina tankar går till berättelser som Alice i Underlandet, Narnia eller Bröderna Lejonhjärta. De där man går in genom något och finner en annan värld på andra sidan. Och visst låter ändå Guldstaden som något hämtat från en bok?

Annons

Nära centrum

Älskar att stå längst upp på trappen ner mot älven vid Bonnstan och kolla ut. Tänk att vi i vår innerstad har så mycket vackra naturområden. Brukar för vänner i södra Sverige måsta förklara att naturbilderna jag tar är tagna bara några hundra meter från torget i centrum.

Historisk tidsmaskin

Bonnstan. Går ju inte hoppa över dessa byggnader. Fantastiskt att kunna ha denna typ av historiska tidsmaskiner till byggnader kvar. De byggnader med trappor till övervåningen och samtliga fönsterluckor skapar lite känslan av en gata mitt i vilda Västern på sommaren, och när vintern kommer och snön ligger vit på taken – ja, då går tankarna till bildspelet med Viktor Rydbergs “Tomten” som spelades upp i skolan på julen.

Astrid Lindgren

Nordanå med alla små röda hus, lanthandeln och små broar. När jag tar bilder som vänner i södra Sverige ser så påpekar de vilken Astrid Lindgren-värld vi bor i. Jag ser det själv och håller med. Vi har en fin stad som på plats efter plats är som hämtad ur en saga eller film.

Skellefteås vackraste träd?

Skellefteås vackraste träd tycker jag finns på höger sidan Manhejmskajen, ska man äta en picknick, sitta och läsa en bok eller lyssna på en podcast under ett träd så tycker jag detta är ett klockrent alternativ.

Foto: Anton Johansson, @an2njohansson på Instagram

Artikeln är en del av Megafonen nr 6-7 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons