Annons
  • Familjen Berg flyttade till Myckle i december 2018.
  • Den sista april startade Carola företaget Bergs Trädgård.
  • I år är det sommarblommor, perenner och grönsaker som gäller.
  • I gårdshuset från 1800-talet tänker Wilma sälja sitt hembakade fika.
  • Dörren till kammaren i gårdshuset var igenbommad förut, berättar Erik.
  • Det finns sittplatser inomhus för de som föredrar det.
  • Emelie och Wilma turas om med att visa upp sina alster.
  • Det finns gott om blommor och gammalmodiga ting.
  • Det finns gott om blommor och gammalmodiga ting.

BILDSPEL: Blommor och hembakat fika – familjen bjuder hem till sig: ”Många som har cyklat hit”

SOMMAR Det påminner om en lantlig sommaridyll och är inte långt utanför stan. Hos familjen Berg i Myckle vankas det både blommor, konst och hembakat fika i sommar.

Annons

På gräsmattan har enkla bord pallats upp för blommorna som inte förvaras inuti tältet en bit därifrån. Det finns omaka bord och stolar för fikasugna besökare som föredrar att sitta utomhus. De som hellre sitter i gårdshuset från 1800-talet har sällskap av döttrarnas konst, en spinnrock och andra gammalmodiga saker.

Blommor pryder fat, krukor, vattenkannor, en gammal smörkärna och en järnspis. De hänger från väggarna och står direkt på trägolven. Carola Berg har länge varit intresserad av blomster och blad, så inför säsongen valde hon att starta ett företag.

– Wilma startade ett sommarkafé förra året och det kom jättemycket folk, så i år bestämde vi oss för att ha blommor med, berättar hon och blåser i sin kaffekopp.

17-åriga Wilma Berg har just gått ut ettan på bildprogrammet. Kaféet är ett sommarföretag, som Skellefteå kommun erbjuder avgångsstudenter i nian och ettan på gymnasiet att starta. Kommunen bistår då med utbildning och ett stipendium.

Annons

Likt storasyster Emelie Berg är Wilma konstintresserad – och hon tycker om att baka.

– När jag var liten brukade jag baka med mormor. Nu bakar jag alltifrån enklare saker som chokladbollar till cheesecake, pajer, tårtor och lite egna bakverk, säger hon.

20-åriga Emelie ska börja en konstutbildning vid Solviks folkhögskola i höst. Hon och Wilma turas om med att ställa ut i gårdshuset, där även själva fikaförsäljningen sker.

Utökar allt eftersom

Mamma Carola visar runt i tältet utanför. I år håller hon sig med sommarblommor, perenner och grönsaker. Varje vecka hämtar hon hem mer. Hon har även odlat en del själv, men det behöver ännu få växa till sig ett tag. Nästa år kan det bli mer sådant.

– Vi börjar lite smått med blommorna och utökar allt eftersom, säger Carola.

Annons

Fram till midsommar kommer blomsterförsäljningen vara igång alla dagar, sedan blir det lördagar och söndagar som gäller. Wilma har även tänkt sälja sitt hembakade fika på helgerna. Det blir först efter midsommar som det kommer igång på riktigt.

– Jag har just fått sommarlov och ska gå en kurs via kommunen först, förklarar hon.

Lantlig miljö nära stan

Det har nyss kläckts kycklingar på gården och pappa Erik Berg planerar för ett hönshus och en stor inhägnad. Med Mycklevägen vid tomtgränsen känns det lite riskfyllt att ha dem helt lösspringande. Familjen flyttade hit från Ursviken i december 2018 och Erik berättar att Myckleborna har uppskattat sommarsatsningen.

– Det är också många som har cyklat hit. Det är en lantlig miljö, samtidigt som det är nära stan. Vi har gott om plats och man behöver verkligen inte trängas, säger han.

Bara under en dag förra sommaren kom det över 150 besökare i en jämn ström.

– Vi försöker såklart att tänka på det här med avstånd, säger Erik.

Artikeln är en del av Megafonen nr 6-7 2020. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons