Annons
Martin "Klimpen" Iliou bor i Jörn tillsammans med sin flickvän Eweline Stenberg. Foton ur dokumentären.

”Klimpen” flyttade till Jörn – nu blir hans liv SVT-dokumentär: ”Berättelsen tar ännu en oväntad vändning”

NÖJE Filmskaparen Mattias Sjöstedt från Skellefteå har följt Martin Iliou i flera år – och snart har dokumentären "Jag är Klimpen, motherfucker" premiär på SVT play.

Annons

Megafonen har tidigare berättat om skådespelaren Martin Iliou som flyttade till Jörn utanför Skellefteå för några år sedan. Han är för den stora massan mest känd som ”Klimpen” i serien Bert på 90-talet.

Tiden efter succén i ungdomsserien har dock inte varit lätt.

– Istället för att gå till psykvården gick jag till bolaget för att självmedicinera. Det har varit många mörka år där ingenting positivt har hänt under väldigt lång tid. Jag har varit arbetslös och mått dåligt, har han tidigare berättat för Megafonen.

Annons

Livet tog dock en ny vändning då han träffade sin nuvarande flickvän Eweline Stenberg – och det var under den här perioden som filmskaparen Mattias Sjöstedt började dokumentera Martins liv.

En bild ur den nya dokumentären. På bild syns Eweline och Martin.

Drastisk vändning

Mattias kände Martin sedan tidigare, men hade tappat kontakten när de bodde på olika orter.

Jag visste att han genom åren haft ett lite trassligt privatliv kantat av missbruksproblem.

– 2017 fick jag en idé till en film där jag ville att Martin skulle vara med. Jag visste att han genom åren haft ett lite trassligt privatliv kantat av missbruksproblem, men när jag, efter lite sökande, fick tag på honom verkade han först vara vid god vigör och framför allt väldigt sugen på att göra comeback som skådespelare, säger Mattias och fortsätter:

Annons

– Vi bestämde att vi skulle ses i Stockholm för att prata vidare om detta, men innan vi hann träffas skulle det visa sig att Martins liv tagit ännu en drastisk vändning.

Martin hade just skrivits ut från psykiatrin där han blivit inlagd efter att han hotat med att ta sitt liv.

Den film jag hade tänkt göra kändes inte längre aktuell.

– Den film jag hade tänkt göra kändes inte längre aktuell, men jag insåg också att jag inte kunde lämna Martin i det skick han befann sig. Martin insisterade på att jag skulle filma allt och vad jag trodde skulle bli ett kärt återseende av en gammal vän skulle visa sig bli något helt annat.

Mattias Sjöstedt är filmskapare från Skellefteå. Foto: Pressbild

Trivs i Jörn

I filmen skildras hur Martin flyttar till Jörn utanför Skellefteå, och hur hans drömmar om en skådespelar-comeback förändras.

– Han trivs oväntat bra i det lilla samhället Jörn och efter att Eweline gett Martin en replika av den jacka han bar i rollen som Klimpen blir Martin återigen Klimpen. Denna gång i sociala medier där han tillsammans med Ewe bildar en dynamisk duo på gemensamma youtube-kanalen ”Klimpen & Ewe”, säger Mattias.

Dokumentären ”Jag är Klimpen, motherfucker” har premiär på SVT play den 5 augusti.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons