Annons
Arkivbild: Jonas Nilsson

Tre fall av covid-19 på boende i maj: ”Lyckades stävja smittan”

NYHETER Skellefteå kommun meddelar att tre personer på ett vård- och omsorgsboende smittades av Covid-19 i maj. Enligt kommunen ska boendet vara helt fritt från smitta i dag.

Annons

I april konstaterades de första fallen inom kommunens vård och omsorg.

När misstanke om smitta uppstod på boendet i maj agerade man snabbt, enligt David Johansson, kvalitetsledare vid Skellefteå kommun. De boende med symptom isolerades omedelbart och smittan ska ha begränsats till tre personer.

– Genom att snabbt isolera de sjuka, skapa en struktur där man säkerställer att alla vet vad som gäller, skapa möjligheter för planering och dessutom fånga upp oro och frågor, lyckades vi stävja smittan, säger David Johansson i ett pressmeddelande.

– Vi har också sett till att skapa en struktur där de som jobbar ska stanna hemma från jobbet även vid milda symptom som kan vara covid-19. En annan viktig faktor i sådana här lägen är förmågan att snabbt kunna rätta till otydligheter och brister.

Annons

Fortfarande allmän smittspridning

David Johansson är medveten om att nya fall kan uppstå när som helst.

– Vi har fortfarande en allmän smittspridning i samhället vilket gör att risken hela tiden finns att ny smitta kommer in i våra verksamheter, säger han.

– Men med tanke på hur få fall vi haft på våra vård- och omsorgsboenden och att vi i dagsläget inte har några fall, tycker jag att vi har fog för påståendet att vi hanterat coronapandemin bra och säkert inom det här området, fortsätter David Johansson.

Annons

Har fortsatt hög beredskap

När de tre fallen av Covid-19 konstaterats i maj inleddes smittspårning. Enligt kommunen undersökte man vem som infekterat vem, vilka som löpte risk att insjukna och föra smittan vidare – och vilka åtgärder som behövde sättas in.

– Just det sista är väldigt viktigt. Det gäller också att väldigt snabbt sätta in åtgärderna. Ju tidigare detta sker, desto större är chansen att stoppa smittan, säger Region Västerbottens hygienöverläkare Anders Johansson i pressmeddelandet.

Det gäller att ha en fortsatt hög beredskap, betonar David Johansson.

– Att ständigt upprätthålla rutinerna vid misstänkt smitta, att agera snabbt och att inte sänka garden är något vi måste fortsätta med under lång tid, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons