Annons
Daniel Haarala, enhetschef Brandskydd och farliga ämnen. Foto: Megafonen / Pixabay

Stor risk för skogsbränder i Västerbotten – eldningsförbud kan utfärdas inom kort

NYHETER Risken för skogsbränder är nu stor eller mycket stor, enligt SMHI. Räddningstjänsten överväger ett eldningsförbud.

Annons

Längs kusten bedöms risken nu vara stor i hela området, inte bara i lokala delar.

I helgen utfärdade SMHI även en risk för skogsbrand i Västerbottens inland, som gäller tills vidare. Brandrisken bedöms vara stor eller mycket stor i hela det området.

Räddningstjänstens Daniel Haarala, enhetschef Brandskydd och farliga ämnen, berättar att ett eventuellt eldningsförbud har diskuterats under förmiddagen.

– Vi har det under övervägande. Vi har samverkan med de andra kommunerna i Västerbotten och ska höra ihop oss mer i veckan, förklarar han.

Annons

– Det är fortfarande hyfsat blött en bit ner i marken, men det finns stora lokala variationer och upptorkningen sker väldigt snabbt nu, fortsätter Daniel Haarala.

SMHI:s tiodygnsprognos för Skellefteå visar fortsatt varma sommartemperaturer under hela veckan. Det ska bli uppemot 30 grader på onsdagen och 32 på torsdagen.

– Det är inte osannolikt att det kommer ett eldningsförbud inom en snar framtid.

SMHI:s definition: Risk för skogsbrand

Innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud.

Källa: SMHI

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons