Annons
  • Gunnar Eklund (Fader Lorenzo), Adam Stanišić Stålhammar (Romeo) och Sonja Lindblom (amman Johanna) repeterar inför premiären den 17/6.
  • Ana och Adam Stålhammar Stanišić spelar Julia och Romeo.
  • Gunnar Eklund spelar Fader Lorenzo.

Drama och kärlek när Romeo & Julia intar Medleforsparken: ”Förälskad i miljön”

SOMMAR Trots covid-19 sätter Västerbottensteatern upp sin sommarföreställning i år – med en begränsning på max 50 personer i publiken. “Det blir en intim känsla”, säger Ana Stålhammar Stanišić.

Annons

Musiken ljuder från den lummiga spelplatsen i Medleforsparken när Megafonen kommer på besök en vecka innan premiären. På scenen står bland annat Adam Stanišić Stålhammar som spelar en av huvudrollerna i nya versionen av Romeo & Julia som Västerbottensteatern sätter upp i sommar.

Den aktuella sekvensen tas om tre gånger innan det är dags för ett avbrott.

– Det gäller att slipa på detaljerna, berättade Adam när vi går upp till en av Medlefors konferensanläggningar där Ana Stålhammar Stanišić befinner sig.

Förutom att Ana, som spelar Julia, är kollega med Adam är de även ett par på sidan av arbetet.

Annons

– Jag blev överlycklig när jag fick frågan om den här rollen. Att få arbeta tillsammans, och dessutom göra just den här föreställningen är något speciellt, säger hon när vi sätter oss ner.

Jag blev överlycklig när jag fick frågan om den här rollen.

De båda har tidigare erfarenhet av att spela utomhus – men kan ändå inte låta bli att fascineras över de kulisser som årets spelplats bjuder på.

– Det är oundvikligt att bli förälskad i miljön. Den backdropen skulle aldrig gå att få till på konstgjord väg, säger Julia.

Åtgärder för covid-19

Förberedelserna för sommarteatern har pågått länge, men planerna höll på att grusas i och med den pandemi som dragit in över världen.

– Vi fick lära oss att ta det dag för dag, men bestämde oss tidigt för att repetera som att premiären skulle bli av, berättar Adam.

Annons

Under repetitionerna vidtogs en rad åtgärder som till exepmel att hålla avstånd, tvätta händerna och att den som misstänkte minsta möjliga symptom skulle hålla sig hemma. För att minska antalet externa personer så har även ett helt gäng av Västerbottensteaterns övriga personal gått in som skådespelare i ensemblen.

– Det är anställda från Unghästen och Nordiskt Berättarcentrum, men även från marknads- och administrationsavdelningarna. Alla har verkligen gått samman för att få det här till verklighet.

Alla har verkligen gått samman för att få det här till verklighet.

Att Ana och Adam är gifta var också en viktig del i att kunna fortsätta repetitionerna.

– Det är bara vi som faktiskt behöver ha fysisk kontakt, säger Ana.

Helt ny text

Själva föreställningen är en ny version av den klassiska historien om Romeo & Julia som utspelar sig i 1600-talets Verona. Den är inspirerad av William Shakespeares pjäs och följer till stora drag dramaturgin, men texten är till nära 100 procent ny.

Annons

– Precis som Shakespeare förnyade pjäsen på sin tid har jag uppdaterat språket till att bli mer modernt, tillfört musik och fördjupat historien om några av karaktärerna som finns med, berättar Bobo Lundén som står för manus och regi.

Spelas även nästa år

Föreställningen ska som nämnt spelas med max 50 personer i publiken denna sommar, men tanken är att den även ska sättas upp nästa år.

– Då hoppas vi kunna spela för ännu fler. Det är den här föreställningen värd, säger Adam.

Premiären denna sommar är 17 juni och föreställningen spelas fram till och med 12 juli.

Artikeln är en del av Megafonen nr 6-7 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons